Na Dunaju razvili novo cepivo proti virusu zika

Na Dunaju razvili novo cepivo proti virusu zika (foto: profimedia) profimedia
14. 4. 2017

Na Dunaju se zavedajo pomena vlaganja v raziskovanje, kar vključuje tudi raziskovanje na področju medicine in farmacije. Zadnji primer izredno obetavnega projekta je razvoj in sedaj testiranje cepiva proti virusu zika na ljudeh, ki bo realizirano v prihajajočih mesecih.

Z zaključkom olimpijskih iger v Riu De Janeiru je tudi pozornost glede virusa zika v svetu upadla. To pa nikakor ne pomeni, da je virus iztrebljen. Pravzaprav zanj še vedno ni cepiva.

Na Dunaju bo biotehnološko podjetje Themis kmalu prvič na svetu testiralo oslabljeno, rekombinantno živo cepivo na ljudeh.

48 prostovoljcev bodo namreč v prihodnjih mesecih v Splošni bolnišnici mesta Dunaj cepili proti virusu zika. V svetu sicer obstaja še nekaj drugih cepiv proti istemu virusu, ki so jih že testirali na ljudeh, vendar ima dunajsko cepivo eno pomembno prednost. V primerjavi z ostalimi cepivi si sedaj obetajo veliko močnejši imunski odgovor na cepivo, kar bi zagotavljalo dolgoročno zaščito pred virusom.

Prve rezultate pričakujejo že to poletje, vendar pa bo trajalo vsaj še pet let, preden bo novo cepivo dostopno tudi na trgu.

Dunaj velja za mesto, ki velik odstotek svojega proračuna namenja za raziskave – v primerjavi z evropskim povprečjem, ki znaša 2,04 odstotke, dosega kvota dunajskega raziskovanja kar 3,55 odstotkov. Bolj konkretno Dunaj v raziskovanje vloži več kot 3 milijarde evrov na leto (3.177,8 milijonov evrov v letu 2016).

Avstrijska prestolnica se poteguje tudi za sedež Evropske agencije za zdravila (EMA), ki bo zaradi brexita morala poiskati novo lokacijo v Evropski uniji. Preselitev sedeža bi za Dunaj pomenila 133 milijonov evrov letne dodane vrednosti, 900 novih zaposlitev pa bi mestu prineslo približno 11 milijonov evrov od prispevkov za socialno zavarovanje ter 6 milijonov evrov od davka na plače. Dunaj se lahko pohvali s 430 podjetji s področja farmacevtske industrije in z več kot 22.000 zaposlenimi na tem področju. V boju s konkurenco stavi tudi na odlične prometne povezave, urejen javni prevoz, visoko usposobljeno delovno silo in ugodno geografsko lego.

Priporočamo