Na Dunaju testno ozelenili postajališča javnega prometa

Na Dunaju testno ozelenili postajališča javnega prometa (foto: PID/Christian Fürthner) PID/Christian Fürthner
30. 8. 2019

Dunajsko javno podjetje Wiener Linien je v avgustu pet avtobusnih in tramvajskih postajališč pokrilo z zelenjem. Plezalke bodo postajališča v vročih poletnih mesecih spremenila v hladna zelena zatočišča.

»Do 2050 bi se lahko temperatura na Dunaju zvišala za kar osem stopinj,« je opozorila mestna ministrica za okolje Birgit Hebein, Študija o klimatskih spremembah, objavljena pred nekaj tedni, predvideva da bo Dunaj v prihodnosti ena najbolj vročinsko obremenjenih evropskih prestolnic.

Po tem ko je mesto Dunaj postavilo tisoč pitnikov, talnih fontan, vodnih igrišč in posadili trajnice, so se sedaj odločili še za dodaten korak v boju proti vročinskim otokom v mestu. V sredini avgusta so na petih novejših avtobusnih postajah v stranska korita in na streho posadili pet metrov dolgo listopadno divjo trto. Ta hitro rastoča vzpenjavka naj bi s svojim listjem v zelo kratkem času prekrila celotno postajališče, z jesenjo pa se bo njeno listje obarvalo rdeče in tako še krasilo okolico.

V času enoletnega pilotnega projekta bo za rastline skrbel Oddelek za mestne vrtove. Če bo projekt uspešen, bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo vseh svojih 2.200 postajališč. Pri novih postajališčih bo njihova ozelenitev že vključena v načrt. Cena ozelenitve enega postajališča znaša 5.000 evrov, kar bodo krili iz mestnih sredstev za ozelenitev fasad, streh in notranjih dvorišč v višini 500.000 evrov ter dodatnih osmih milijonov evrov namenjenih za večje nasade dreves.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri