Na Hrvaškem odslej veliko bolj ostre kazni za družinsko in spolno nasilje

Na Hrvaškem odslej veliko bolj ostre kazni za družinsko in spolno nasilje (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
12. 9. 2019

Hrvaška vlada bo v parlament v kratkem poslala sveženj zakonskih sprememb, s katerimi namerava poostriti kazni za družinsko in spolno nasilje, je danes potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Med drugim bodo spolni odnos brez soglasja uvrstili med kazniva dejanja posilstva, za storilce pa bodo zagrožene kazni med tremi in desetimi leti zapora.

Plenković je danes na seji seji hrvaške vlade poudaril, da je imel v sredo srečanje s predstavniki nevladnih organizacij, ki spremljajo problematiko družinskega in spolnega nasilja. Prepričan je, da je treba kazni za tovrstno nasilje, ki je nesprejemljivo, poostriti.

Samo žrtve, ki so imele pogum prijaviti družinsko in spolno nasilje, ter osebe, ki strokovno spremljajo žrtve, imajo po njegovem prepričanju celotno sliko in lahko ocenijo, kdaj je potrebno posredovanje policije in pravosodja, kdaj pa posredovanje socialne službe, zdravstva in izobraževalnih ustanov.

Pomagal je pritisk družbe

Izpostavil je, da je na Hrvaškem na vsak primer prijavljenega spolnega in družinskega nasilja še pet neprijavljenih, predvsem zaradi strahu in sramu žrtev. Priznal je, da so zakonske spremembe tudi posledica pritiska nevladnih organizacij in državljanskih pobud, kot je #rešime.

Med drugim naj bi saboru predlagali brisanje spolnega odnos brez soglasja kot ločenega kaznivega dejanja in ga poenotili s posilstvom. Doslej je bila za kaznivo dejanje spolnega odnosa brez soglasja predvidena kazen med enim in tremi leti zapora, po novem pa bo predpisana kazen med tremi in desetimi leti zapora.

Dokaz nasilja je že potplutba

Z zakonskimi spremembami, ki naj bi zaživele z novim letom, nameravajo kot kaznivo dejanje opredeliti tudi uporabo fizične sile do članov družine, posledice katere bo telesna poškodba, kot je podplutba. Doslej so tovrstno nasilje obravnavali večinoma kot prekršek v okviru kaljenja javnega reda in miru, le hujše telesne poškodbe so bile predmet kazenskega postopka.

V pristojnosti sodišč za prekrške bo ostalo fizično nasilje v družini, katerega posledice ne bodo telesne poškodbe. Poleg največ 2000 kun denarne kazni naj bi za prerivanje in podobna nasilna dejanja za kršitelje zakona predvideli do 90 dni zapora. Če bi storilci dejanje ponovili, pa bi ga opredelili za kaznivo dejanje, za katerega bo zagrožena zaporna kazen med enim in tremi leti zapora, so predlagali.

Preiskovali bodo tudi grožnje

Poleg tega naj bi policija po uradni poti preiskovala grožnje med člani družine. Doslej so člani družine, ki so bili žrtev grožnje, lahko poiskali zaščito z zasebnimi tožbami. Med drugim naj bi vlada predlagala vrsto zakonskih rešitev, ki bodo pospešile kazenske postopke za spolno in družinsko nasilje.

V nevladnih organizacijah so zadovoljni s predlaganimi poostrenimi kaznimi, a opozarjajo, da je za učinkovitejši boj proti družinskemu in spolnemu nasilju potrebna tudi kakovostna pravosodna reforma.