Na izlet do kraja snemanja Gorskega zdravnika

2. 11. 2017 | Vir: Lady
Deli
Na izlet do kraja snemanja Gorskega zdravnika (foto: TVB Wilder Kaiser)
TVB Wilder Kaiser

90 žičnic, približno 280 kilometrov urejenih prog vseh stopenj zahtevnosti, od tega jih 245 kilometrov lahko prekrijejo z umetnim snegom – že osnovni podatki so zgovorni. Dolina Brixen na Tirolskem oziroma smučarski svet Wilder Kaiser je drugi največji povezani sistem žičnic in smučarskih prog pri naših severnih sosedih.

Pa še z nečim se lahko pohvali dolina Brixen: je dom gorskega zdravnika dr. Martina Gruberja, ki je, razen za ljubitelje smučanja, neznano dolino spremenil v turistično atrakcijo. In ker večina gostov zaradi nadaljevanke Gorski zdravnik prihaja poleti, so pri lokalnem turističnem uradu seveda zelo zadovoljni, da jim je 'bergdoktormanija' lepo dopolnila turistično dejavnost. "Tudi do 15 avtobusov na dan prihaja k nam zaradi nadaljevanke in dr. Gruberja," nam je pojasnila Viktorija Gruber (zanimiv priimek, kajne) iz turističnega urada.

Večinoma gre za enodnevne izlete, iz Slovenije boste v vsako smer z avtobusom potrebovali pet ali šest ur, z avtom štiri. Iz Ljubljane je do doline Brixen sicer le 240 kilometrov po najkrajši poti, a lep kos poti so tudi vijugaste regionalne ceste. Potem boste prispeli v na prvi pogled zelo zaspano dolino – in v njej nekaterih krajev, znanih iz nadaljevanke, ni lahko najti. Vaškega trga v Goingu sicer ni težko najti, a v 'gostilni', ki je na njem, piva ne boste mogli popiti, saj v resnici tam ni gostilne. Notranje kadre namreč snemajo 10 kilometrov stran, v pravi gostilni Föhrenhof pri kraju Ellmau.

Pisarno odstopil kar župan

Težje kot vaški trg, na katerem je prava občinska stavba in na njej filmski napis Polizei, je najti ordinacijo gorskega zdravnika. Leta 2007 so producenti, ki so iskali prizorišča za snemanje, našli domačijo Hinterschnabel, ki je bila v lasti tedanjega župana Ellmaua. Notranjost so za potrebe snemanja popolnoma predelali, zunanjost pa je skoraj nespremenjena. Pravzaprav je kar težko verjeti, da je v resnici sredi naselja, ob drugih hišah in delavnicah in da je posnetek hiše z gorami v ozadju mogoče narediti le v eni sami smeri – v vseh drugih smereh snemanja bi bila v ozadju povsem povprečna avstrijska vas. Smučišče nad ordinacijo skriva še kmetije, znane iz nadaljevanke – do nekaterih je v sezoni mogoče tudi prismučati. Kljub temu da so v primerjavi z nekaterimi drugimi avstrijskimi smučišči ta na Wilder Kaiserju na sorazmerno nizki nadmorski višini (749 do 1.829 m), je na njih mogoče smučati še pozno v pomlad. In takrat do izraza prideta tudi izvrstna kulinarika in zabava v več kot 80 kočah na smučišču.

Zajtrk z gorskim zdravnikom

Med zanimivosti spada smučarska proga nad vasjo Schefau, kjer vašo vožnjo posnamejo videokamere. Preprosto se postavite na začetek, posnamete svojo vožnjo, nato pa svoj osebni film prenesete in analizirate, kako ste videti na smučišču. No, lahko pa se z njim tudi pohvalite in ga pošljete vsem prijateljem, ki so med vašim uživanjem doma. V kraju Söll (oziroma tik nad njim) imajo nekaj za vse sankaške navdušence. Športna sankaška proga ni kar tako imenovana Čarovničina vožnja, trikilometrski spust s sankami si lahko privoščite vse do tretje ure zjutraj! Če se vam zdi izkušnja prezahtevna, se lahko odločite za sankanje po Lunini progi z vrha planine Stöckl – ta sankaška izkušnja je zelo primerna za družine, do doline pa vas bo pripeljala po 3,5-kilometrskem spustu, ki je prav tako osvetljen.

Besedilo: Dušan Lukič // Foto: Primož Predalič, TVB Wilder Kaiser, promocijsko gradivo