Na lovu za zlom - nov mojstrski triler Chrisa Carterja

Na lovu za zlom - nov mojstrski triler Chrisa Carterja (foto: profimedia) profimedia
29. 5. 2019

Na lovu za zlom je deseta knjiga v seriji z Robertom Hunterjem, avtor Chris Carter pa je mojster napetosti brez primere, kar v novi knjigi še enkrat dokaže.

  

  • »Da bi prišel do predala, je moral spet prestopiti mrtvega Vargasa. Ko je z desno nogo stopil v lužo goste krvi, mu je na linoleju spodrsnilo. Roke je nagonsko iztegnil predse in se obupno poskušal nečesa oprijeti. Z levico ni našel ničesar, z desnico pa mu je uspelo zgrabiti napol odprti predal, v katerem je utripala svetloba. Poskušal se je postaviti pokonci, vendar mu je spet zdrsnilo. Zato se je še močneje oprijel predala in ga povsem odprl. Celo med tuljenjem siren je slišal, da je nekaj v predalu čudno škrtnilo. To je bil zadnji zvok, ki ga je zaznal, saj mu je glavo že razneslo v kri, kosti in možganovino.«

Najokrutnejši morilec se je skratka vrnil …

“Vsaka zgodba se nekoč konča.”

  • Nekoč sta bila sostanovalca v študentskem domu in najpametnejša študenta, kar jih je kdaj diplomiralo iz psihologije na univerzi Stanford. Kot nasprotnika se spet srečata v Quanticu v Virginiji. Robert Hunter je postal vodja Enote za skrajno nasilne zločine pri losangeleški policiji, Lucien Folter pa najmnožičnejši in najnevarnejši serijski morilec, na kakršnega so v FBI kdaj naleteli. Preračunljiv je kot Hannibal Lecter, bolj izkrivljen od Teda Bundyja, vsak njegov umor je drugačen od prejšnjega, vsaka smrt je eksperiment – Lucien Folter je poosebljeno zlo. Po treh letih in pol v samici Lucienu končno uspe pobegniti in zdaj je jezen. Zadnja tri leta in pol je mislil samo na maščevanje. Moški, ki ga je spravil za rešetke, mora plačati in trpeti. Ta oseba je ... Robert Hunter. Končno je prišel čas, da Lucien izvede svoj načrt.

kriminalkaTokratna knjiga popularne serije kriminalk Chrisa Carterja je v nekaj detajlih drugačna od njenih predhodnic. Medtem ko je v večini dotedanjih romanov avtor skušal uporabljati resnične kraje, in to ne zgolj v Los Angelesu in njegovi okolici, temveč praktično povsod, kamor so preiskave vodile Hunterja in Garcia, pa je tokrat za boljši razplet v Na lovu za zlom ustvaril nekaj izmišljenih lokalov in prostorov v Združenih državah Amerike.

Spremenil pa je še nekaj. Namreč prvo poglavje …

»... na koncu prejšnjega romana – Galerija mrtvih – bralcem kratko predstavim dogajanje v naslednji knjigi in zgodbo v bistvu končam s prvim poglavjem na Lovu za zlom. Toda potem, ko sem začel pisati Na lovu za zlom in sem znova predeloval začetni prizor, sem ga sklenil narediti bolj napetega in udarnega. Uvodno poglavje romana se tako nekoliko razlikuje od zadnjega poglavja v Galeriji mrtvih; med drugim sem spremenil tudi ime lika. Upam, da mi boste to odpustili.«

Chris Carter

Najbolj prodajani avtor kriminalk

Chris Carter je najbolje prodajani avtor kriminalk založbe Učila, britanske stranke knjigarniške verige WHSmith pa so ga uvrstile na petnajsto mesto avtorjev kriminalk vseh časov. V Nemčiji je prodal več kot milijon izvodov knjig. Knjiga Na lovu za zlom je takoj po izidu začetek maja postala uspešnica britanskega Sunday Timesa.

Carterjeve kriminalke so psihološki trilerji, ki bralca vseskozi držijo v napetosti, so pa tudi zelo krute in krvave.

Avtor se je rodil v Braziliji, kjer je preživel otroška in mladostniška leta. Po maturi se je preselil v Združene države Amerike ter študiral psihologijo s poudarkom na psihologiji zločincev. Več let je delal kot kriminalistični psiholog, s selitvijo v Los Angeles pa je delo opustil ter vzel v roko električno kitaro. Po več letih igranja za različne zasedbe se je preizkusil v pisanju ter tu tudi ostal.