Na obisku pri družini Fras, ustvarjalcih kreme Noela s polžjo slino!

12. 1. 2018 | Vir: Jana
Deli
Na obisku pri družini Fras, ustvarjalcih kreme Noela s polžjo slino! (foto: arhiv Štartaj Slovenija)
arhiv Štartaj Slovenija

Projekt Štartaj Slovenija je dobil epilog – Hit produkt leta 2017, kremo Noela s polžjo slino. Obiskali smo družino Fras in njihovih 400 tisoč polžkov.

Veliko ljudi mučijo predsodki. Mišljenje, da je njihova slina sluzasta in nagnusna, je popolnoma zgrešeno. »Polžja slina je nebeško modre barve in strukture, še najbolj podobne vodi, z izjemnimi učinki za nego kože,« povedo Frasovi. Sami so začeli negovati svoje nepravilnosti in ugotovili, da je krema nepogrešljiv del v vsaki kopalnici, saj je uporabna za celotno telo.

Potrebno je celodnevno varstvo

Za gojenje polžev so ustvarili popolne razmere. Na njihovi farmi je vsak večer in tudi ob jutrih izjemna vlaga – najpomembnejša stvar, ki jo potrebujejo za nemoteno rast in življenje. Za gojenje potrebujemo ogromno časa in znanja, zato sta zanje odgovorna starša.

»Opravila se začnejo zjutraj. Polže je treba pobrati z mreže, da jih sončni žarki čez dan ne škodujejo. Veliko je sklanjanja in fizično zahtevnega dela,« zaupajo. Pa tudi pobegnejo lahko. Niso tako počasni, kot bi si mislili, saj naredijo štiri metre v eni uri. V eni noči to pomeni nekaj metrov v katerikoli smeri: »To jim moramo preprečiti, saj bi bili drugače brez polžev, sosedi pa brez solate na vrtu.«

Ob večerih pa je čas za večerjo – polži dobijo dodatno hrano v obliki zelenjave in zdrobljenih žitaric, s katerimi dobijo potrebne vitamine, proteine in kalcij za tršo hišico. Je pa res, da vsi polži niso primerni za tovrstno uporabo. Gre za posebno vrsto Helix aspersa müller s slino, ki je naravni izvor kolagena, hialuronske kisline, alantoina, elastana in antioksidantov. Sprva so jih zaradi majhnega polžjega trga pri nas uvažali iz tujine, zdaj pa z uspešno vzgojo to ni več potrebno: »Slino pridobimo z žgečkanjem. To je prijazen postopek, do katerega smo prišli po več mesecih poskušanja in velja za poslovno skrivnost,« Frasovi z veseljem povedo. 

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: arhiv Štartaj Slovenija