Na Otoku ustrelili pobeglega snežnega leoparda

Na Otoku ustrelili pobeglega snežnega leoparda (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 11. 2018

V živalskem vrtu Dudley Zoo v osrednjem delu Velike Britanije je pretekli mesec snežni leopard pobegnil iz ograde, ki je bila odprta. Kot so danes sporočili iz živalskega vrta, so ga nato oskrbniki ustrelili, ker da niso imeli druge možnosti.

Vrata ograde so ostala odprta zaradi napake enega od oskrbnikov, zaradi česar so sprožili disciplinsko preiskavo vpletenih, so še pojasnili v živalskem vrtu. Ta je bil že zaprt, tako da v njem ni bilo obiskovalcev.

Osemletni snežni leopard Margaash je iz ograde pobegnil, ko se je že temnilo. Oskrbnikom ga ni uspelo prepričati, da bi se vrnil v ogrado, bil pa je tudi blizu gozda. Poleg tega je veterinar menil, da uspavalo ne bo delovalo dovolj hitro. Iz živalskega vrta so sporočili, da je bila edina možnost v interesu javne varnosti, da ga ustrelijo.

Margaash, ki se je skotil v enem od drugih živalskih vrtov, je sicer v vrtu Dudley Zoo živel s tri leta staro samico Taigo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah znanstvenikov v divjini živi do največ 6390 snežnih leopardov, večinoma na odročnih visokoležečih območjih Kitajske, Mongolije in drugih predelih osrednje Azije.