Na otoku Ventotene v Italiji bi gostili otroke migrantov

Na otoku Ventotene v Italiji bi gostili otroke migrantov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
5. 9. 2017

Na majhnem italijanskem otoku Ventotene, ki leži nekaj več kot 70 kilometrov zahodno od Neaplja, bi radi gostili otroke migrante in njihove starše. Tamkajšnji srednji šoli namreč grozi zaprtje zaradi premajhnega števila vpisanih otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V srednjo šolo prve stopnje na otoku, v katero se tako kot v celotni Italiji vpisujejo med 11 in 14 let stari najstniki, sta se v tem šolskem letu vpisala le dva učenca. V prihodnjih dveh letih pa ne pričakujejo nikogar, razen če bi se na otok kdo na novo priselil.

"Na žalost nimamo zadostnega števila otrok, da bi jo pustili odprto," je pojasnil župan otoka Gerardo Santomauro. Vzrok za zelo nizek vpis v šolo je po njegovem mnenju zmanjšanje števila prebivalcev na otoku. Santomauro kljub temu upa, da bodo pristojne oblasti kljub majhnemu številu dijakov letos šoli dovolile delovati.

Župan tudi upa, da bodo lahko v prihodnjem letu na otoku sprejeli med 10 in 15 mladoletnih migrantov brez spremstva ali družin z mlajšimi otroki. Dodal je tudi, da bi imel otok in njegovi prebivalci težave s sprejemanjem večjega števila od želenega.

Otok Ventotene leži 76 kilometrov zahodno od Neaplja, na njem pa živi okoli 300 stalnih prebivalcev. Če bi tamkajšnjo šolo zaprli, bi se učenci do najbližje morali peljati dve uri s trajektom.

Priporočamo