Na prvo turistično pot okoli Lune bo šel japonski milijarder!

18. 9. 2018 | Vir: STA
Deli
Na prvo turistično pot okoli Lune bo šel japonski milijarder! (foto: Profimedia)
Profimedia

Prvi turist, ki bo z ameriškim zasebnim vesoljskim podjetjem SpaceX poletel okoli Lune, bo japonski milijarder Yusaku Maezawa. Ustanovitelj SpaceXa Elon Musk je v ponedeljek sporočil, da je polet predviden za leto 2023, ni pa želel razkriti, koliko bo japonski spletni trgovec z oblačili odštel za pustolovščino, poročajo tuje tiskovne agencije.

Musk je dejal le, da bo Maezawa za polet odštel veliko denarja. Japonec bo okoli Lune poletel v raketi Big Falcon, ki jo SpaceX še razvija. Vesoljsko plovilo, dolgo 118 metrov in s premerom devet metrov bo po navedbah Muska stalo pet milijard dolarjev. Po temeljitih preizkusih bo bogataš predvidoma leta 2023 poletel na enotedensko pot okoli Lune.

"O tem sanjam že vse življenje," je na novinarski konferenci na sedežu SpaceXa v Kaliforniji dejal 42-letni Maezawa, ki je leta 1998 ustanovil podjetje Start Today, leta 2004 pa spletno trgovino z oblačili Zozotown. "Že od otroštva obožujem Luno," je dodal. Ljubitelj umetnosti in zbiratelj umetnin je napovedal še, da bo s seboj na pot povabil šest do osem umetnikov z vsega sveta, ki bodo lahko brezplačno potovali okoli Lune in pri tem dobili navdih za svoje umetnine. Prepričan je namreč, da bi bil svet danes morda drugačen, če bi umetniki, kot so Pablo Picasso, John Lennon Michael Jackson in Coco Chanel, šli na Luno in si jo ogledali od blizu.

"Ljudje so ustvarjalni in imajo veliko domišljije. Vsi imamo lahko sanje, kakršnih ni imel še nihče, pojemo pesmi, ki še niso bile zapete, in naslikamo slike, kakršnih doslej še ni bilo," je Maezawa zapisal na družbenem omrežju Instagram. Katere umetnike bo povabil s seboj, še ni razkril.

Je pa povedal, da je na Twitterju ustvaril oznako #dearMoon, pod katero bodo ljudje lahko delili svoje ideje. Datum poleta še ni določen. Predvidoma naj bi ga izvedli leta 2023, a po besedah Muska lahko pride do sprememb. Leto 2023 je po njegovem okviren datum v primeru, če bo šlo vse po načrtih. Big Falcon je Musk opisal kot "absurdno veliko raketo" in priznal, da ni povsem prepričan, da bo lahko letela. Dejal je še, da bo polet okoli Lune nevaren kljub vsem preizkusom, ki jih bodo pred tem opravili na raketi.

"Je najpogumnejši človek, pripravljen na polet in pravi pustolovec," je ustanovitelj SpaceXa dejal o Maezawi. Japonski poslovnež pa je povedal, da se s SpaceXom še ni dogovarjal o urjenju, ki ga bo moral opraviti pred poletom. Raketa Big Falcon se bo po poletu vrnila na Zemljo in na njej pristala pokončno, kasneje pa jo bodo lahko uporabili še večkrat. Musk zagotavlja, da razvoj te rakete ne bo vplival na druge projekte SpaceXa, kot je dostava blaga na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), za prihodnje leto predvideni polet posadke na ISS ter izstrelitve satelitov.

Po navedbah SpaceXa bo potovanje na raketi Big Falcon pomemben korak k temu, da bi običajnim ljudem, ki sanjajo o potovanju v vesolje, to tudi omogočili. Kot navajajo pri ameriškem zasebnem vesoljskem podjetju, je bilo doslej na Luni le 24 ljudi, nazadnje v okviru misije Apollo leta 1972.