Na razgibani sceni družbenih omrežjih ugibajo o učinkovitosti omejene prodaje orožja

Na razgibani sceni družbenih omrežjih ugibajo o učinkovitosti omejene prodaje orožja (foto: profimedia) profimedia
20. 2. 2018

Po nedavnem streljanju na srednji šoli v Parklandu so se znova razvnela ugibanja, ali bi omejitev prodaje orožja v ZDA imela pozitivne učinke. Strelski pohodi so onkraj velike luže postali stalnica, v Veliki Britaniji so jih s spremenjeno zakonodajo kmalu zatrli.

Pri portalu Snopes jim je v oči padel zapis o strelskem pohodu na osnovni šoli v škotskem mestu Dunblane leta 1996. Ob fotografiji učiteljice in 16 učencev, katerih življenja so takrat ugasnila, je zapisano: Kmalu zatem so v Veliki Britaniji prepovedali nakup orožja. Od takrat ni bilo po šolah nobenega streljanja več.

Raziskovalci portala so se lotili raziskave, ali je ta zapis resničen in potrdili, da drži. Ugotovili so, da je bil strelski pohod na Škotskem četrti in hkrati zadnji. Po vsaki tragediji so zakonodajalci zaostrili nabavo orožja in sčasoma s polic spravili vse od polavtomatskih pušk, premovlečnih repetirk in kratkocevnega orožja do orožja z eksplozivnimi naboji. Skratka, z zadnjim zakonom iz leta 1997 sta bili prodaja in nakup strelnega orožja popolnoma prepovedani. Od takrat so učenci in dijaki v britanskih šolah varni. Natančni, kakor so, so še dodali, da je kljub časovnem sovpadanju zadnje tragedije v Dunblanu in stroge zakonodaje prišlo še do ene tragedije. Leta 2010 je 52-letni taksist Derrick Bird v domačem prepiru ubil brata, se zaprl v hišo in iz zavetja streljal na cesto. Pod streli je končalo še 11 ljudi, nato si je sodil sam.

Učinkovitost britanskih ukrepov je očitno marsikaterega Američana prisilila k razmišljanju. Morda je le napočil čas, da spremenijo odnos do nedotakljivosti orožja in nehajo kričati o pravici do lastne zaščite. Pogled od daleč na njihovo zvestobo morilskemu orodju je pravzaprav nerazumljiv. Smrtonosno orožje je na voljo enako kot sveže žemlje, čevlji ali žvečilni gumi. Kupi ga lahko vsakdo, tudi najstniki, ki sicer zaradi mladosti niso dovolj zreli za volilno pravico, pištolo za pasom pa lahko nosijo. Še bolj neverjetno se zdi, da ne ukrepajo starši. Navzezadnje po šolah usihajo mlada življenja njihovih otrok.

Vir: Snopes

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri