Na slasten brunch v Ljubljano

Na slasten brunch v Ljubljano (foto: profimedia) profimedia
14. 7. 2017

Brunch obsesija je čisto prepravila svet. Obrok, pri katerem gre za mešanico zajtrka in kosila (breakfast + lunch), postaja vedno bolj priljubljen tudi v Sloveniji. V zadnjem času so v Ljubljani vrata odprli novi bistroji, ki strežejo s klasičnimi brunch jedmi, jajca po benediktinsko in mimoze pa so na jedilni list dodale tudi nekatere že poznane ljubljanske restavracije.

Zgodovina bruncha

Obrok, ki se ga po navadi uživa med 11. dopoldan in 3. popoldan, si je največ ugleda verjetno pridobil s serijo Seks v mestu, v kateri so si Carrie Bradshaw in njene prijateljice v poznem dopoldanskem času večkrat privoščile čaj in borovničeve kolačke ali French toast. Zgodovina bruncha pa sega veliko dlje. BBC news piše, da brunch prvič že leta 1895 v kolumni omeni angleški pisatelj Guy Beringer. Predlaga uvedbo novega obroka za pozna nedeljska jutra, ki bi bil posebej primeren za tiste, ki so se prejšnji dan zabavali do poznih ur in si želijo v nedeljo privoščiti malo daljši spanec. Ideja torej prihaja iz Velike Britanije, vzpon priljubljenosti pa je zgodnje kosilo oz. pozen zajtrk doživel v Ameriki po drugi svetovni vojni, ko je občutno upadlo število vernikov, ki so ob nedeljah hodili v cerkev.

Popularnost je brunchu od takrat samo še rasla, tako da je zdaj postal najbolj priljubljen obrok, razloge za to pa lahko pripišemo tudi spremenjenim vzorcem prehranjevanja, življenja in interakcij ljudi.

In kje si lahko v Ljubljani privoščite brunch?

EK bistro

Vabljeni: mimoza in ne-toast z rožnato govedino. #doberek #ek #ekbistro Foto @mimiantolovic

A post shared by EK BISTRO (@ek) on Mar 1, 2017 at 2:23am PST

Le petit cafe

BIRO bistro

Takšen zajtrk, takšen teden! Krasno ane?

A post shared by BIRÓ (@birobistro) on Jul 10, 2017 at 2:07am PDT

Kavarna Rog

Priporočamo