Na veliki petek so v filipinskih vaseh križali ducat spokornikov

Na veliki petek so v filipinskih vaseh križali ducat spokornikov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
14. 4. 2017

V nekaterih filipinskih vaseh so ob današnjem velikem petku na križ pribili ducat spokornikov. Gre za ritual, s katerim uprizarjajo smrt Jezusa Kristusa. Krvavi običaj so spremljali mnogi radovedneži in verniki.

V vasi San Pedro Cutud, glavnemu prizorišču križanj, so na križe pribili kakih deset moških. Križanja, ki so vrhunec velikonočnih praznovanj v tej pretežno katoliški državi, so opravili tudi v bližnjih vaseh San Juan in Santa Lucia ter severni provinci Bulacan.

Pred križanji je več deset moških po ulicah hodilo bosih, ob tem pa so bičali svoje hrbte z bambusovimi palicami. Drugi so po svojih vaseh nosili lesene križe ali pa so pustili, da so jih bičali drugi.

Katoliška cerkev sicer ne odobrava te prakse, ki se je začela že leta 1962, a ne poskuša ukiniti ritualov, ki so na veliki petek postali velika turistična atrakcija.

Nadškof Socrates Villegas, predsednik filipinske škofovske konference, je dejal: "Če želite pokoro, pomagajte nekomu, ki pomoč rabi. Nekomu, ki se vam ne more zahvaliti (...) Pomagajte takšni osebi. To je gotovo pot, da vam bodo odpustili grehe."

Velika noč je pomemben verski praznik na Filipinih, kjer približno 85 odstotkov prebivalstva pripada katoliški veroizpovedi.

Priporočamo