Nad bolečino brez tablet - tudi z gibanjem!

Nad bolečino brez tablet - tudi z gibanjem! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
9. 5. 2017

Ne obstaja način, da bi lahko izmerili intenziteto bolečine, ki jo čutite.

Bolečina je stvar posameznika. Kar pomaga enemu, ne pomaga drugemu, ker bolečina je dejansko v vaši glavi. Tako kot občutek toplote ali ugodja je bolečina nekaj, kar na podlagi dobljenih informacij iz telesa ustvarijo naši možgani. Koliko oz. kako intenzivna je bolečina, pa je odvisno od množice dejavnikov. Utrujenost, anksioznost in že samo pričakovanje bolečine lahko vašo agonijo še stopnjujejo in podaljšajo. V boju z bolečino so protibolečinska sredstva le ena izmed možnosti. Poskusite se z bolečino spopasti drugače, zlasti če gre za bolečine neznanega izvora, kot so na primer bolečine v hrbtu ali glavoboli.

Smeh in družba

Druženje s prijatelji spodbudi sproščanje endorfina v možganih. Endorfin umiri aktivnost v možganskih centrih in tako tudi zniža bolečino. Bolečino pa lahko omili tudi smeh, pa naj gre za šaljenje z drugimi ljudmi, gledanje smešnih filmov ali branje smešnih knjig. Smeh spodbudi center za dobro počutje v vaših možganih.

Masaža

Študija, objavljena leta 2015 na kliniki Mayo, je dokazala, da s pomočjo masaže določene bolečine izginejo oz. jih omilimo. Poleg sproščanja samih mišic masaža deluje tudi protistresno, zniža se raven stresnih hormonov (npr. kortizola), kar omili bolečino. Na podoben način deluje tudi masažni valj. Z gnetenjem in gibanjem sem in tja po valju se zmanjša bolečina tudi na drugih mestih v telesu, ne le na tistih, ki jih gnetemo.

Gibanje

Pol ure aerobične vadbe, kot je npr. tek, kolesarjenje, plavanje ... zmanjša občutek bolečine za 28 %, glede na študijo objavljeno v reviji Journal of Rehabilitation Research and Development. Ne glede na to, ali se spopadate z bolečinami v križu, migreno ali pa kroničnim stanjem, kot je fibromialgija, redna vadba pomaga. Podoben učinek na bolečino naj bi imela tudi vadba z utežmi oz. fitnes. Razlaga znanstvenikov je, da vadba aktivira receptorje v možganih, ki omilijo bolečino, iste receptorje, na katere delujejo tudi protibolečinske tablete.

Joga in meditacija

Čeprav še ni dokazano, kako, redna meditacija dokazano zmanjšuje bolečino. Ravno tako joga in druge raztezne vaje. Znanstveniki na Archives of Internal Medicine so 12 tednov proučevali posameznike z bolečinami v spodnjem delu hrbta, s katerimi se prej ali slej skorajda vsak spopade. Posamezniki so vadili jogo enkrat na teden približno eno uro. Pri večini so bolečine v hrbtu prenehale oz. so postale znosnejše. Avtorji so prepričani, da psihični vidik joge še okrepi fizični vpliv redne vadbe.