Nad glivično okužbo nohtov s preventivo!

Nad glivično okužbo nohtov s preventivo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
3. 12. 2017

Onihomikoza je strokovno ime za glivično okužbo nohtov. Najpogosteje napade nohte nožnih prstov, predvsem palcev.

Okužba se največkrat začne na konici nohta, nato pa glivice prodrejo ob strani nohtnega roba pod sam noht. Noht tako lahko spremeni barvo, se odebeli in kruši. Okužba je lahko tudi boleča in ob nezadostnih higienskih ukrepih se lahko prenese na druge nohte.

Dejavniki tveganja

Glivična okužba nohtov prizadene približno 40 % Evropejcev. Moški so bolj nagnjeni kot ženske, tveganje narašča s starostjo, za njo so bolj dovzetni ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, kadilci, diabetiki in vsi, ki veliko časa preživijo v vodi oz. v vlažnih razmerah (obiski bazenov, savn ...) Povečano tveganje pa je tudi genetsko pogojeno.

Zdravljenje

Glivična okužba na nogah poteka počasi, lahko tudi več let. Z zdravljenjem ne smemo odlašati, saj je v zgodnji fazi precej bolj učinkovito kot pri že napredovani okužbi. V lekarnah obstaja cela vrsta zdravil proti glivicam, ravno tako veliko nasvetov najdemo v zeliščarstvu. Najbolje pa je, da vam pred zdravljenjem zdravnik z laboratorijsko preiskavo potrdi okužbo in diagnosticira povzročitelja, saj bo le tako zdravljenje uspešno. Niso namreč vse spremembe na nohtih posledica glivične okužbe.

Preventiva

Trdovratni težavi se najlažje izognemo s preventivo. V bazenih, savnah, skupnih garderobah in pod prho nosimo natikače iz plastičnih materialov, ki se lahko očistijo in hitro posušijo. Po uporabi prhe stopala temeljito obrišemo in osušimo. Nosimo nogavice in čevlje iz naravnih materialov in iz zračnih snovi, tako da imamo stopala vedno suha. Nohti naj bodo na kratko pristriženi, pazimo, da ne poškodujemo obnohtne kožice. Čevlje po nošenju temeljito osušimo, in če je le možno, ne nosim istega para več dni zapored. Še posebej pozorni na to morajo biti športniki, športne copate so namreč idealno okolje za razmnoževanje glivic.

Besedilo: Vera Simončič // Fotografije: Shutterstock, arhiv proizvajalcev