"Naj 16-letniku seks prepovem ali dovolim?" Porota odgovarja!

"Naj 16-letniku seks prepovem ali dovolim?" Porota odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
3. 10. 2017

Pišem vam, ker sem se kot starš znašla v zagati. 16-letni sin mi je povedal, da ima punco, in me vprašal, ali lahko pride k njemu kdaj pa kdaj prespat. Priznam – cenim, da mi je povedal, a v tistem trenutku nisem vedela, kaj naj mu odgovorim. Zato sem mu rekla, da zdaj še ni čas, a da se bova o tem pogovorila. Možu se zdi, da je 16 let absolutno prezgodaj za seks dveh še nedoraslih bitij. Jaz pa vem, da mladi začnejo seksati že zgodaj in da jih ni mogoče ustaviti. Ker se pri tem ne strinjava, mi mož pridiga, da bo, če se jima v postelji slučajno 'ponesreči', umaknil roke od tega problema. Porotniki, kaj naj naredim, da bo prav? Naj mu prepovem ali naj mu dovolim? Se je bilo tudi vam o tem tako težko pogovoriti s svojimi otroki?

Hvala, Mateja

Poleg užitka tudi odgovornost

Imate prav, ko pravite, da ne morete preprečiti želje svojega sina. S tem, ko vas je vprašal za dovoljenje, je pokazal veliko zaupanje. Izkoristite to in se z njim dolgo in veliko pogovarjajte o tem, kaj vse prinese s sabo spolnost v odnosu in življenju. Razložite mu tudi stališče očeta. V pogovore vključite tudi njega, če je le mogoče. Sicer pa kljub zadregi spregovorite o normalnem delu slehernega človeka, tako da bo poleg užitka jasna tudi neizogibna odgovornost spočetja novega človeka – kar vsak spolni akt, z zaščito ali brez, tudi pomeni.
Maja, 40 let

Bodita prijazna!

Problem, ki v bistvu ni problem. Če se je vaš sin odločil, da bo seksal z dekletom in se tudi ona strinja, potem bosta to naredila kjerkoli. Pa če jima pustita prespati pri vas doma ali ne. Ne nazadnje, mogoče sta pa že seksala. Najbrž bi se bilo dobro najprej pogovoriti o posledicah nezaščitenega seksa, potem pa je mogoče bolje, da sta doma, ne pa da se klatita okoli. To je odvisno od vaju z možem. Predvsem pa poskušajta biti z možem do sina in njegove punce prijazna, da se ne bosta počutila nelagodno. Tako vam bosta tudi bolj zaupala. Zaupanje pa je pri mladih še kako pomembno.
Sandra, 32 let

Najstnik vas bo slišal

Dejstvo je, da se številni starši izogibajo(mo) pogovora o spolnosti, morda zato, ker se nam je nerodno pogovarjati o tem, morda zato, ker mislimo, da bo za to poskrbela šola. Morda pa še ni vse izgubljeno, čeprav ima vaš mladostnik že 16 let in najbrž menite, da je tisti čas za pogovor že mimo ... ­Nasprotno, pogovorite se z njim, pa ne o primerni zaščiti pred zanositvijo, temveč o tem, da naj spolnosti ne zamenjuje z bližino, ki si jo tako močno želi s svojim dekletom. Nobena vaša beseda ne bo šla mimo!
Manca, 39 let

Na dan z besedo!

Čas, kdaj bi se morali s svojimi otroki pogovarjati o seksu, ni nikoli pravi. Kar odlašamo, potem pa smo nekega dne postavljeni pred dejstvo, da je naš otrok spolno aktiven. Naša naloga in odgovornost je, da se z njim usedemo, in mu poleg pogovora o nujni zaščiti, povemo tudi o tem, kaj seks predstavlja dvema osebama, ki se imata rada. Pri sinovih je najbolje, da se o seksu z njimi pogovorijo očetje, če pa pri vas to ne bo šlo, potem je na vas, da stopite v akcijo. Ne dolgovezite, ampak ga soočite z dejstvi. Morda je o vsem že seznanjen, a pri tako pomembni temi, ni nobena beseda odveč.
Marjan, 64 let

Učite, ne preprečujte

Bolj kot to, da je prezgodaj, moža očitno skrbi, da bi postal dedek, preden sin konča srednjo šolo. Kar je vsekakor legitimen pomislek, sploh če imate občutek, da je vaš sin o seksu in posledicah nepoučen. A pri samem pristopu imate bolj prav vi – njegovega seksualnega razvoja ne morete preprečiti, zato je po mojem mnenju edina smiselna rešitev ta, da sinu ponudita vse potrebne informacije, potem pa upata, da jih bo upošteval in se primerno zaščitil. Prav je tudi, da mu oče pove, da se mu zdi vse skupaj prehitro in da ni pripravljen reševati sinovih morebitnih spodrsljajev, saj je seks dejanje, ki pripada odraslim osebam, ki znajo sprejemati odrasle odločitve. Naj sin ve, kakšno je vaše in moževo mnenje, potem pa mu dovolite, da na podlagi teh sprejme svoje lastne odločitve.
Tim, 38 let