"Naj mamo spomnim na darilno pogodbo za stanovanje?" Porota odgovarja!

"Naj mamo spomnim na darilno pogodbo za stanovanje?" Porota odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
11. 3. 2018

Sem 45-letnica, ki ima za vas vprašanje. Zanima me, kaj bi naredili vi. Mama mi je pred časom obljubila, da bo z darilno pogodbo name prepisala stanovanje, v katerem živi. Zdaj čaka na operacijo srca, med katero lahko gre tudi kaj narobe – bog ne daj! A ta misel, da gre lahko kaj narobe, mi ne da miru. Imam sestro, ki si, čeprav je dobro situirana, tudi želi tega stanovanja, zato me je strah, da ga bo morebiti tudi dobila. Zato razmišljam, da bi mami omenila to darilno pogodbo, da bom lahko bolj mirno spala. Po drugi strani pa se mi zdi, da ne bi smela pritiskati, saj mora to potezo narediti sama. Kaj naj naredim? Kaj svetujete?

Hvala za odgovor, Sabina

To je mamina odločitev

Verjamem, da o tem premišljuješ in da te določene stvari skrbijo, še posebej, če ti je mama že enkrat omenila, da ti zapusti stanovanje. Vendar komu bo kaj zapustila, je njena odločitev in izpolnitev njenih želja. In seveda se lahko mama premisli in je tudi njena pravica, da se po svoje odloči, kaj bo naredila s svojim premoženjem. Na tvojem mestu mame ne bi zdaj nič spraševala, žal je tako, da morata pri tem s sestro počakati, da se bo mama sama odločila, in takrat tudi upoštevati njene želje. Zdaj raje vse misli usmeri v to, da bo mama dobro prestala operacijo in da ji bosta s sestro dali vso oporo in pomoč pri okrevanju.

Helena, 39 let

Ne bodite 'fini'

Da, to je ena tistih 'smotanih situacij', ko ne veš, kaj bi bilo prav – da se delaš finega ali pa da si neposreden. Po eni strani bi vam svetovala, da v življenju delajte tako, da nikoli nič ne pričakujete. A sem tudi sama skeptična glede tega, mislim, da ni primerno ravno za vsak primer. Zato bi se usedla z mamo, ji povedala, da vas skrbi, da je to sicer njena odločitev, komu bo kaj zapustila, ampak da pričakujete, da to čim prej uredite. Vseeno bi se mi zdelo prav, da potem po vajinem pogovoru vključita tudi sestro, da še ona pove svoje argumente, in nato naj se vaša mama odloči, kateri bo prepisala stanovanje. Čim prej v akcijo!

Manca, 30 let

Takoj na papir

Seveda lahko pogovor o tej temi da mami občutek, kot da se razmišljate samo o tem, kdaj bo umrla, a iz lastnih izkušenj vam lahko povem le eno zelo objektivno resnico – dediščina naj bo razčiščena čim prej. Če vaša mama že ve, kako želi, da so stvari urejene po njeni smrti, naj to kar najhitreje spravi v uradno obliko. Še vedno jo lahko potem spremeni, tudi darilna pogodba ima lahko člen, da začne veljati šele po njeni smrti, a ker je življenje polno naključij, je prav, da so te stvari v družini urejene, preden je prepozno. Kar povejte svoji mami tako, kot ste povedali v pismu – da upate, da bo še dolgo z vami, ampak da vam skrbi, kaj bo v prihodnosti, če te stvari ne bodo rešene, ne dajo spati. Bolje en neprijeten pogovor kot leta utrujajočih prepirov na sodišču.

Tim, 39 let

Draga Sabina!

Dedovanja so res lahko zapletena in povzročijo v družinah nemalo vroče krvi. Znašla si se v malce neugodnem položaju, a ga bo treba rešiti. Vprašanje je, zakaj je mama rekla, da bo samo tebi zapustila stanovanje. Je to v dogovoru tudi s sestro? Ali ta sploh ve za to? Mogoče bi se morale vse tri pogovoriti, kaj meniš? Poleg tega pa, če se mami kaj zgodi, sta dedinji obe, vsaka polovice. Tako da bo treba najti pametno rešitev, da si ne boš na koncu prišla navzkriž s sestro. Sama na tvojem mestu ne bi delala ničesar za sestrinim hrbtom.

Sandra, 33 let

Zakaj prehitevaš zadeve?

Ugibam, da je sestra že nekaj dobila od vajine skupne dediščine, drugače ne razumem, zakaj bi samo vi dedovali stanovanje, sestra pa ne. Ste vi vlagali v stanovanje, skrbite za mamo, sestra pa ne?! No, če vam je stanovanje obljubila, že mora imeti razlog, vi pa najbrž nimate tesnih stikov s sestro. Na mamo ne bi pritiskal, če ima ta namen, potem bo prej ali slej zadeve sama uredila.

Marjan, 64 let