Najbogatejši Kitajec ima na računu 'samo' 35,4 milijarde evrov

Najbogatejši Kitajec (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA
Vir: STA
10. 10. 2019

Najbogatejši človek na Kitajskem ostaja soustanovitelj kitajske spletne trgovine Alibaba Jack Ma. Njegovo premoženje je ocenjeno na 39 milijard dolarjev (35,4 milijarde evrov), je razvidno iz danes objavljene raziskave Hurun.

Premoženje Maja, ki se je pri 55 letih minuli mesec poslovil od mesta izvršnega direktorja Alibabe in se upokojil, se lani ni spremenilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na drugem mestu lestvice se je znašel ustanovitelj tehnološkega velikana Tencent Pony Ma s premoženjem v vrednosti 37 milijard dolarjev (33,6 milijarde evrov), na tretjem mestu pa nepremičninski mogotec Xu Jiayin. Slednji, sicer ustanovitelj nepremičninske skupine Evergrande, je še lani zasedal mesto drugega najbogatejšega Kitajca, a je njegovo premoženje odtlej upadlo za 16 odstotkov na 30 milijard dolarjev (27,2 milijarde evrov).

Povprečno premoženje 1819 najbogatejših Kitajcev je po izračunih raziskave na letni ravni poskočilo za 10 odstotkov na 1,4 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov), in to kljub dolgotrajni trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko.

Huron beleži ljudi s premoženjem, višjim od dveh milijard juanov oz. 290 milijonov dolarjev (236 milijonov evrov). Število bogatašev, ki so se prebili na listo, je v letni primerjavi upadlo za štiri odstotke.