Najbolj nevarni deli piščanca: Polni so parazitov in bakterij, a jih nekateri obožujejo

4. 12. 2025
Najbolj nevarni deli piščanca: Polni so parazitov in bakterij, a jih nekateri obožujejo (foto: profimedia)
profimedia

Piščanec je z razlogom pogosto na naših mizah. Velja za lahko in zdravo živilo, brez dvoma pa ob tem zahteva tudi pravilno pripravo in posebno pozornost.

Pa vendar so nekateri deli piščanca, ki se tradicionalno uporabljajo v nekaterih gospodinjstvih, na slabem glasu, mnogi verjamejo tudi, da gre za 'najbolj nevarne dele piščanca' in pri tem izpostavljajo piščančja pljuča, rep in kožo.

Razlog? Ti deli, navajajo, naj bi bili polni bakterij, parazitov in drugih nevarnosti, ki naj jih celo visoka temperatura ne bi uničila. Ker takšne navedbe zvenijo zaskrbljujoče, je vredno preveriti, koliko od tega dejansko drži.

Piščančja pljuča

V resnici ni dokazov, da bi bila piščančja pljuča bolj nevarna od drugih organov, ki jih ljudje pogosto uporabljamo v kulinariki, kot so jetra, srce ali želodčki.

Kot vsi organi lahko tudi pljuča vsebujejo bakterije, vendar jih kuhanje ali pečenje nad 74 °C, kar je mednarodno priporočena temperatura za varno pripravo perutnine, zanesljivo uniči.

Šefa Ryanaira presenetil račun v restavraciji, ne boste verjeli, kaj so mu zaračunali

Paraziti, ki naj bi jih bila pljuča polna, so v komercialni perutninski reji izjemno redki, saj je nadzor bolezni v sodobni živinoreji zelo strog.

Piščančja pljuča se v trgovinah redko pojavljajo predvsem zato, ker zanje ni velikega kulinaričnega zanimanja in ne zaradi varnostnih razlogov.

Piščančji rep

Naslednji del piščanca, ki je na zelo slabem glasu, je piščančji rep, ki naj bi bil eden 'najbolj kontaminiranih delov' in naj bi zaradi kopičenja mikroorganizmov predstavljal posebno tveganje.

Res je, da je rep bolj masten del piščanca, kar je prehransko pomembno, vendar nikakor ne pomeni, da vsebuje več bakterij kot preostala koža ali mišično tkivo.

V resnici se bakterije lahko nahajajo na vseh delih surove perutnine, zato varnost ni odvisna od tega, kateri del uživamo, temveč od tega, kako ga toplotno obdelamo. Ko je meso pravilno pečeno, se tveganje popolnoma odpravi, kar velja tudi za rep.

Piščančja koža

In nenazadnje je tu še piščančja koža, ki jo mnogi obožujejo.

Ali drži trditev, da gre za izjemno masten del, poln bakterij in celo parazitov, kot trdijo nekateri? Eno zagotovo drži: koža vsebuje več maščobe, kar vpliva na njeno prehransko vrednost, ne pa nujno tudi na varnost.

Ko je govora o bakterijah, pa je tudi tokrat na mestu omeniti, da se te lahko nahajajo na koži surovega piščanca, prav tako pa tudi na kateremkoli drugem delu piščanca. Prav zato je tako pomembna ustrezna toplotna obdelava, ki te bakterije uniči brez izjeme, pa naj se te nahajajo v mesu ali na koži.

Najbolj nevaren je lahko le nepravilno pripravljen

Če tokratno pisanje sklenemo, velja, da je pri perutnini - ne glede na del, ki ga pripravljate - glavno tveganje vedno povezano z nepravilnim rokovanjem:

  • z navzkrižno kontaminacijo v kuhinji,
  • z neustreznim shranjevanjem
  • ali s premalo temeljito toplotno obdelavo.

Če piščanca segrejemo na priporočeno temperaturo, ne peremo surovega mesa pod vodo, uporabljamo ločene deske in pazimo na higieno, so vsi deli piščanca - od prsi do kože in tudi organov - varni za uživanje.

Preberite si tudi: Stroka razvrstila vrste mesa - od najbolj do najmanj zdravega: Na 1. mestu je ta, ki ga jemo premalo