Najbolj priljubljen avtor otroških del Dr. Seuss odslej tudi v slovenščini

Najbolj priljubljen avtor otroških del Dr. Seuss odslej tudi v slovenščini (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
8. 5. 2018

Dela Theodorja Seussa Geisela, enega najbolj priljubljenih avtorjev otroških del v angleščini, so poslej na voljo tudi v slovenščini. Pri Mladinski knjigi so namreč izšla Zelena jajca in krača, Muc kapuc in Lisica nogavica, ki veljajo za klasična dela svetovne mladinske književnosti.

Knjige avtorja, bolj poznanega pod psevdonimom Dr. Seuss, so za ameriške otroke to, kar so za slovenske na primer Sapramiška ali Maček Muri. Prevedena so v več kot 40 jezikov in so doslej izšla v kar 650 milijonih izvodov, so zapisali pri Mladinski knjigi.

Kot je dejala urednica Mladinske knjige Irena Matko Lukan, imajo knjige Dr. Seussa v ameriških knjigarnah pogosto kar svoj prostor in založba se je kar nekaj let trudila pridobiti pravice za Slovenijo, tudi zato, ker so prodajni zastopniki za šole nenehno spraševali, če bodo kdaj na voljo tudi v slovenščini.

Seussova dela so precejšen prevajalski zalogaj, saj so besedila zelo igriva, ritmična in strogo vezana na ilustracije, ki jih je ustvaril sam avtor. Kot je dejala prevajalka Urša Vogrinc Javoršek, je težava ta, da "vsaka ilustracija natančno nariše, kar je avtor napisal," zato se je morala pri vsebini zelo strogo držati ilustracij.

Zelena jajca in krača, ki je v angleščini izšla leta 1960, otroke vsaj posredno napeljuje k temu, naj poskusijo kakšno novo hrano. Avtor je za celotno knjigo v angleščini uporabil samo 50 besed, vključno z vezniki in predlogi.

Kot je dejala prevajalka, se v slovenščini s tem raje ni ukvarjala. "Nisem se hotela frustrirati, ampak če je on pazil na število besed, sem jaz v slovenščini ubrala veliko težjo pot strukture."

Bojana Caf, socialna pedagoginja, ki pri svojem delu z otroki pogosto uporablja knjige, je dejala, da je knjiga zelo primerna za začetnike, ki se šele učijo branja, saj so besede zelo preproste in je veliko ponavljanja.

Muc Kapuc je zgodba o nagajivem mucu, ki pride v stanovanje dveh otrok in povzroči pravi kaos in je nekoliko bolj zahtevna, medtem ko je Lisica nogavica, polna besednih iger, zelo kompleksna in je primerna za otroke, ki že dobro berejo. Vse tri knjige so "izjemen material na otroke in starše," je dejala Bojana Caf.

Theodor Seuss Geiselse se je rodil leta 1904 in je do smrti leta 1991 ustvaril več kot 60 del za otroke. Številna so bila uporabljena tudi za scenarije za filme in televizijske serije, tudi Muc kapuc ter Zelena jajca in krača.

Priporočamo