Najbolj prodajana knjiga leta 2016 je Pižamova "sLOLvenski" klasiki

Najbolj prodajana knjiga leta 2016 je Pižamova "sLOLvenski" klasiki (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: STA
20. 12. 2016

Velika nagrajenka letošnjega Slovenskega knjižnega sejma, sLOLvenski klasiki 1 avtorja Boštjana Gorenca - Pižame, bo glede na trenutne številke tudi najbolj prodajano delo letošnjega leta.

Knjigo o 50 literarnih klasikih v času primerni interpretaciji so po podatkih Cankarjeve založbe do sredine decembra prodali v 6000 izvodih.

Brezčasna knjiga duhovite in nalezljive jezikovne telovadbe, kot jo je označil eden od recenzentov, bi zaradi ponatisa lahko zabeležila še višjo številko. Že zdaj pa je prehitela najbolj prodajane knjige drugih štirih največjih založb.

Pri Mladinski knjigi bo zaradi decembrske darilne sezone, ki je prodajno zelo pomembna, morda še kakšna sprememba. Trenutno pa najvišjo številko, skoraj 5000 izvodov, beleži znanstveni, a zabavni priročnik o "najbolj prezrtem organu", ki pojasnjuje, kako stanje črevesne flore vpliva tudi na čustva. To je Čarobno črevesje Giulie Enders v prevodu Aleša Učakarja.

Pri založbi Modrijan je na prvem mestu letošnja noviteta Slovenska zgodovina: Od prazgodovine kultur do začetka 21. stoletja s 1410 prodanimi izvodi. Monografijo, ki je izšla ob 25-letnici države, so Peter Štih, Vasko Simoniti in Peter Vodopivec napisali iz želje, da bi slovenskemu bralcu ponudili poljudno in strokovno sintezo zgodovine slovenskega ozemlja in Slovencev od prvih sledov človeka na tem prostoru do današnjih dni.

Pri založbi Sanje bo z okrog 4400 izvodi zmagovalen roman Alamut Vladimirja Bartola. Pisatelj je zgodbo oprl na zgodovinsko izpričane dogodki v 11. stoletju v Perziji, poteka pa v ozračju Tisoč in ene noči, v katerem se nepopustljivo, do osupljivih razsežnosti zaostrujejo vprašanja človeške biti. Roman, napisan pred drugo svetovno vojno, beleži veliko zanimanje v zadnjih desetletjih. Tokratno prodajno številko pa gre pripisati temu, da je v tekočem šolskem letu maturitetno branje.

Založba Beletrina pa je prodala največ romanov Figa Gorana Vojnovića, in sicer več kot 1500 izvodov. Družinska epopeja pripoveduje zgodbo treh generacij, ki so jo poleg osebnih okoliščin zaznamovali tudi zgodovinski dogodki. Dogajanje je postavljeno v Ljubljano in Istro, deloma tudi v Bosno in Egipt.

Priporočamo