Imate tudi vi v vašem hladilniku tole zelenjavo?
Švedski znanstveniki so dokazali, da se insekticidi, fungicidi in regulatorji rasti rastlin lahko kopičijo v telesih otrok in odraslih. Vendar pa, če dva tedna ne uživamo hrane, onesnažene s pesticidi, raven teh toksinov v našem telesu pade na nič. Tu je razlog, zakaj je pomembno izogibati se hrani, obdelani s pesticidi.
Zdravje možganov: V dokumentih iz leta 2008 je navedeno, da se mnogi pesticidi štejejo za nevrotoksine, ki lahko vplivajo na možgane sesalcev in ljudi. Raziskave so pokazale, da obstaja močna povezava med izpostavljenostjo pesticidom in Parkinsonovo boleznijo – kronično in progresivno motnjo gibanja.
V poročilu iz leta 2011 je bilo odkrito, da je glifosat vzrok za med 60 % in 100 % onesnaženja zraka. V Evropi je več kot 40 % podzemnih voda pozitivnih na glifosat, Nemci pa so ta pesticid našli v človeškem urinu. Glifosat je bil najden tudi v človeški krvi in celo v materinem mleku.
Zdravje otrok: Otroci so bolj dovzetni za toksine kot odrasli. Ameriška akademija za pediatrijo je opozorila, da je izpostavljenost pesticidom v zgodnji dobi povezana z rakom pri otrocih, zmanjšano kognitivno funkcijo in vedenjskimi težavami. Raziskave so pokazale, da imajo predšolski otroci, izpostavljeni pesticidom, slabšo vzdržljivost, slabšo koordinacijo oči in slabši kratkoročni spomin kot otroci, ki niso bili izpostavljeni isti ravni toksinov.
Da bi zmanjšali tveganje za te bolezni, se je priporočljivo izogibati nakupu teh vrst zelenjave, razen če ni organsko pridelana ali vzgojena v vašem vrtu: zelena, špinača, paradižnik, češnjev paradižnik, kumare, paprike.
Novo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu