Najboljši čajni kolač - borovnice, mandlji in limona: Z njim se posladkajte v jesenskih dneh

29. 11. 2020 | Vir: Story
Deli
Najboljši čajni kolač - borovnice, mandlji in limona: Z njim se posladkajte v jesenskih dneh (foto: Foto: Shutterstock)
Foto: Shutterstock

Čisto preprost kolač za jesenske dni, ki vam bo brez težav uspel. Zdaj prihaja čas za popoldanski kolač in čaj oziroma skodelico kave.

Preprosta in okusna sladica vam bo zagotovo polepšala dan, zato jo le pripravite.

Sestavine:

  • 150 g zmehčanega masla
  • 190 g sladkorja
  • 2 čajni žlički fino naribane limonine lupinice, 2 žlici limoninega soka
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 3 velika jajca, stepena
  • 90 g presejane moke
  • ščep soli
  • 110 g zmletih mandljev
  • 200 g borovnic
  • 70 g sladkorja v prahu

Posoda:

  • pekač (11 x 21 cm)
  • papir za peko

Priprava:

1 Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija (ventilacijsko na 180). Maslo, sladkor, limonino lupinico, žlico limoninega soka in vaniljo damo v posodo in zmešamo z namiznim ali ročnim električnim mešalnikom. Na veliki hitrosti stepamo maso od 3 do 4 minute, nato zmanjšamo hitrost na srednjo stopnjo. Postopoma dodajamo jajca, in čeprav masa ne bo takoj čvrsta, ne skrbite, vse se bo povezalo.

2 Postopoma (v treh delih) dodajte še moko, sol, mandlje, nazadnje z roko tudi 150 g borovnic in maso razporedite po pripravljenem namaščenem pekaču.

3 Pecite 15 minut, nato dodajte še preostalih 50 gramov borovnic na vrh kolača in ga vrnite nazaj v pečico še za 15 minut, dokler ne dobi zlatorjave barve, a še vedno ni popolnoma pečen. Kolač pokrijemo s folijo in ga pečemo še 25 do 30 minut, dokler ne naraste in se speče. Naredite preizkus z zobotrebcem – če je ta čist, ko ga potisnete v sredico kolača, je kolač pečen. Vzamemo ga iz pečice in ga še 10 minut pustimo v pekaču, da se ohladi. Nato ga vzamemo iz pekača in ga pustimo na rešetki, da se popolnoma ohladi.

4 Vmes naredite preliv. Žlico limoninega soka damo v posodo skupaj s sladkorjem v prahu in stepamo, dokler ne dobimo gladkega preliva. Premažemo ga po kolaču, ne glede na to, da bodo borovnice, ki so na vrhu, malce pogledale ven.

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec