To je najboljši recept za domači kruh, ki ga ni treba gnesti, je kot nalašč tudi za popolne začetnike!

2. 12. 2024
Deli
To je najboljši recept za domači kruh, ki ga ni treba gnesti, je kot nalašč tudi za popolne začetnike! (foto: Profimedia)
Profimedia

V hladnih dneh je še posebej lepo, če dom zadiši po sveže pečenem kruhu.

Verjetno se številni strinjate, da je vonj po sveže pečenem domačem kruhu eden od najboljših, kajne? No, za pripravo odličnega kruha pa so potrebni čas, malce kulinarične samozavesti in dober recept, če ste začetniki na področju pečenja kruha.

Preberite še: To sestavino vedno dodajte golažu: meso se kar samo topi v ustih, okus soka pa je odličen

A vse skupaj je precej lažje, če imate na voljo preizkušen recept, ki ga boste s pridom uporabljali in ob njem še razvijali svoje veščine. Če še nimate veliko izkušenj s peko kruha, vam bodo spodnji napotki prišli še kako prav. Gre za recept, ki je kot nalašč tako za začetnike kot za profesionalce, za preprosto pripravo testa.

Potrebnih je le nekaj sestavin in nekaj premišljenih korakov, najboljša plat tega recepta pa je, da testa ni treba gnesti. Končni rezultat je kruh, čigar notranjost je mehka, skorjica pa hrustljavo zapečena. Potrebovali pa boste nekaj osnovnih sestavin:

Na dvorišču našla skrivnostni USB-ključek: vsebina ju je presenetila
  • 400 g gladke moke
  • 300 ml vode
  • 1 žličko soli
  • vrečko suhega kvasa

Priprava:

Pri pripravi je treba slediti trem korakom: pripravite testo - premešajte - specite kurh. Za začetek v posodi zmešajte moko, sol in kvas. Dodajte vodo in na hitro zmešajte s kuhalnico. Maso prekrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da stoji 12 ur. Po tem, ko je testo vzhajalo, pomokajte delovno površino in ga pregnetite - tako, da ga raztegnete v pravokotnik in nekajkrat preganete. Nato ga z rokami oblikujte v hlebec.

Pripravite posodo, v kateri boste pekli kruh - najboljša je ognjevarna posoda s pokrovom. Segrejte pečico in kruh pecite tako, da je preganjeni del obrnjen navzgor. S pokrovom zaprite posodo, v kateri pečete kruh. Pred koncem odkrijte posodo, zmanjšajte temperaturo in pecite, dokler se ne naredi skorjica. Ko je kruh pečen, ga zavijte v krpo in pustite, da se tako hladi.

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija