Vsi tisti, ki dajo kaj na tradicijo, bodo pritrdili, da se te dni pri njih doma že nekaj časa veliko peče, vendar pa so priprave na kulinarične vrhunce najbolj prazničnega meseca v letu šele zares v teku. Zato verjamemo, da vam bodo še kako prav prišli namigi o odličnih receptih za božično večerjo.
Ali te dni morda iščete božične recepte, ki so bolj tradicionalnega in svečanega značaja?
Tradicionalni in modernejši božični recepti
Najbolj bogato zbirko praznične kuhinje, v kateri boste našli na desetine zares odličnih idej tudi za božični pogrinjek, pa ta hip zagotovo gosti spletni portal Lise. Kliknite na Praznična kuhinja, pa se vam bo odprl svet prazničnih gosi z medom in pomarančami, čokoladnih drevesc, riža s kardamomom in piščancem, kremne korenčkove juhe z zvezdastim janežem, goveje enolončnice s cimetom in pomarančo, goveje pečenke s česnom, pa tudi karamelni narastek in celo Crème Caramel.
In če vam tudi teh več kot 100 idej ne bo dovolj, predlagamo še klik na enega od arhivskih prispevkov, ki postreže s tremi prazničnimi recepti po izboru dr. Borisa Kuharja. Na dani spletni povezavi boste našli recept za Telečje medaljone s konjakom, pa tudi primorski recept za Beli bakala, Polenovka, recept s Štajerske za Svinjsko pečenko pod peko.
Fingerfood pa raje za zabave širšega tipa!
V kolikor je družba, ki jo imate gostiti na svojem domu, tokrat za spremembo nekoliko večja, pa bi morda vseeno ne bilo narobe razmisliti tudi o kakšnem bolj sproščenem jedilniku, ki je primeren za zabave širšega tipa.
Najbolj enostavno je, če gostom postrežete s oskusnimi jedmi, ki si jih lahko (in po potrebi) kar sami postrežejo. V tem primeru odpade dolgo iskanje primernega pribora, sedenja in polnega krožnika ene in iste jedi. Majhni prigrizki so zlahka raznoliki, vsak grižljaj pa je lahko drugačnega okusa. Govorimo skratka o Fingerfoodu, ki je sicer bolj priljubljen poleti in na rojstnodnevnih zabavah, vendar pa z nekaj pravega okrasja in prefinjenim izborom sestavin kaj lahko postane tudi božični ali silvestrski hit.
V pestri beri različnih receptov za nadevane kruhke, polivke, nabodalca, zelenjavne prigrizke, ocvrtke, mesne kroglice, pa sladke ali zelenjavne žepke, raznorazne pite in tortice, s katerimi boste ne le presenetili, ampak tudi zaposlili svoje goste, izpostavljamo naslednji recept, ki mu bodo kos tudi nevešči kuhinje.
Recept
Zelene olive v ovoju iz pancete
Za 16 kosov potrebujete 16 velikih zelenih oliv, 16 olupljenih mandljev, 8 rezin pancete, 8 rezin gavde, 1 čajna žlica sesekljanih rožmarinovih iglic, paprika v prahu, solatni listi za okras.
Olive najprej razkoščičite in jih napolnite z enim mandljem. Rezine pancete razpolovite po dolžini in jih razgrnite na delovno površino. Razpolovite tudi rezine sira in jih položite na rezine pancete. Sir posujte z rožmarinom in s papriko v prahu. Olive nato zavijte v rezine sira in pancete.
Ogrejte pečico na 260 stopinj (ventilacijsko pa na 240 stopinj). Obložite pekač z alumijasto folijo in nanjo položite olive. Pečite 6 minut, da panceta postane hrustljava.
Olive v ovoju iz pancete zdaj le še postrezite na solatnih listih.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"