Pečeni mladi krompir je okusna in vsestranska priloga, ki se odlično poda k številnim jedem.
S svojo hrustljavo skorjico in mehko notranjostjo je priljubljena izbira tako za vsakodnevne obroke kot za posebne priložnosti. Tukaj je nekaj nasvetov in receptov, kako pripraviti najboljši pečeni mladi krompir, ki bo navdušil vaše brbončice.
Izbira pravega krompirja
Za pripravo popolnega pečenega mladega krompirja je pomembno izbrati pravo vrsto krompirja. Mladi krompir je idealen zaradi svoje tanke lupine in nežnega okusa. Poiščite krompir, ki je čvrst, brez poškodb in enakomerne velikosti, da bo pečenje enakomerno.
Priprava krompirja
Temeljito ga operite, da odstranite vso umazanijo. Ni ga treba lupiti, saj tanka lupina prispeva k hrustljavi teksturi. Če so gomolji večji, jih prerežite na polovico ali četrtine, da se hitreje speče. Manjši gomolji se lahko pečejo celi.
Blanširanje: Krompir lahko na hitro blanširate (kuhate 5-10 minut v osoljeni vodi), da se notranjost zmehča in se skrajša čas pečenja. Po blanširanju ga dobro odcedite.
Mariniranje: Krompir lahko pred pečenjem marinirate v mešanici olivnega olja, soli, popra in vaših najljubših začimb (npr. rožmarin, timijan, česen). Marinirajte vsaj 30 minut, da se okusi dobro prepojijo.
Pečenje
- Segrevanje pečice: Pečico segrejte na 200-220°C (392-428°F). Visoka temperatura je ključna za hrustljavo skorjo.
- Pekač: Krompir razporedite po pekaču v eni plasti. Poskrbite, da se kosi ne dotikajo preveč, saj to omogoča enakomerno pečenje in hrustljavost.
- Pečenje: Krompir pecite 25-35 minut, odvisno od velikosti kosov. Na polovici časa ga obrnite, da se enakomerno zapeče z obeh strani. Pečen je, ko je zunanjost zlato rjava in hrustljava, notranjost pa mehka.
Nasveti za odličen okus
- Maslo: Dodajte nekaj koščkov masla na krompir tik pred koncem pečenja za bogat okus in dodatno hrustljavost.
- Sir: Potresite nariban parmezan ali drugi trdi sir po krompirju zadnjih 5 minut pečenja za hrustljavo, sirasto skorjo.
- Zelišča in začimbe: Sveža zelišča (npr. peteršilj, drobnjak) in začimbe (npr. dimljena paprika, kumina) dodajte takoj po pečenju za svežino in dodatno aromo.
Recept: pečen mlad krompir z rožmarinom
Sestavine:
- 1 kg mladega krompirja
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlički svežega sesekljanega rožmarina (ali 1 žlička suhega)
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- Sol in poper po okusu
Priprava:
- Segrejte pečico na 220°C.
- Mladi krompir temeljito operite in po potrebi prerežite na polovice ali četrtine.
- V večji skledi zmešajte olivno olje, rožmarin, česen, sol in poper.
- Dodajte krompir in dobro premešajte, da se enakomerno obloži z mešanico.
- Krompir razporedite po pekaču v eni plasti.
- Pecite 30-35 minut, dokler ni zlato rjav in hrustljav, vmes ga enkrat obrnite.
- Postrezite vroče, okrašeno s svežimi zelišči po želji.
Priprava popolnega pečenega mladega krompirja je preprosta, a zahteva nekaj pozornosti do podrobnosti. S pravilno izbiro krompirja, ustrezno pripravo in pečenjem pri visoki temperaturi lahko dosežete okusno prilogo, ki bo navdušila vaše goste in družino. Poskusite različne začimbe in dodatke, da najdete svojo popolno različico te klasične jedi. Dober tek!
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj