Dr. Monica Teho z univerze Harvard vsem svetuje zajtrk s samo tremi sestavinami.
Dr. Monica Teho z univerze Harvard trdi, da palačinke, mafini in torte nikakor niso dobra izbira za jutranji obrok. Sladki obroki za zajtrk pogosto vsebujejo predelane ogljikove hidrate in sladkorje, medtem ko so obroki, bogati z vlakninami, beljakovinami in zdravimi maščobami, veliko boljši za zdravje. Pomagajo nam, da ostanemo dlje siti in ohranjajo stabilno raven sladkorja v krvi.
Dr. Monica je delila enega svojih najljubših predlogov za zajtrk. Idealna kombinacija je obrok, ki je zdrav, nasiten in hitro pripravljen.
Dr. Teho ima rada zajtrk s tremi sestavinami, kjer je glavna zvezda vaše najljubše sadje. Poudarja, da rada uporablja zamrznjeno sadje, ker je cenejše in na voljo vse leto. Sadje je bogato z vitamini in antioksidanti.
Pomembno je vedeti, katero sadje ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroči nenadnega skoka krvnega sladkorja. Sem spadajo jabolka, hruške, pomaranče, jagode, breskve, slive in marelice. Po drugi strani pa je treba banane in grozdje omejiti, še posebej, če imate težave z visokim krvnim sladkorjem.
Sadje je najbolje kombinirati z jogurtom, ki je odličen vir beljakovin in probiotikov. Dr. Monika svetuje, da se izogibate jogurtu brez maščob, saj je majhna količina maščobe lahko koristna za zdravje.
Oreščki prav tako zagotavljajo zdrave maščobe, zato lahko ta zajtrk obogatite s pestjo svojih najljubših oreščkov ali semen. Dr. Teho najpogosteje izbere mandlje ali indijske oreščke. "Oreščki so bogati z zdravimi maščobami in vlakninami, poleg tega pa zagotavljajo tudi energijo," zaključuje zdravnica.
- Preberite si tudi: Zakaj je kefir 'boljši' od jogurta?