Veste, čemu služi četrta stran na ribežnu (oziroma pravilno: strgalniku)? "Celo življenje jo uporabljam narobe!"

28. 11. 2024
Deli
Ribežen oziroma strgalnik (foto: Profimedia)
Profimedia

Hmm, to pa je zanimivo. Marsikdo se sprašuje, čemu je to namenjeno in zdaj je jasno čisto vse.

Ribežen oziroma strgalnik je kuhinjski pripomoček, ki ga kar pogosto uporabljamo, a številni ga ne koristijo v njegovem polnem potencialu. Kot je poročal potral The Mirror, se je izkazalo, da obstaja skrivnost, za katero večina ne ve, ko uporablja svoj ribežen. Gre za četrto stranico - za tisto, ki ima najmanjše luknjice.

Preberite še: Sestavina, ki popolnoma spremeni palačinke: mehkejše bodo kot kdaj koli prej

Po tem, ko je eden od uporabnikov Reddita vprašal, kakšen namen imajo najmanjše luknjice na strgalniku, se je na družbenih omrežjih razvila živahna razprava o tej temi. "Vse, kar sem kdaj naredila z njo je to, da sem si opraskala roko in posnela kožo," je zapisala ena od uporabnic. "Nikoli nisem uporabljal nič drugega kot tisto stran za ribanje sira," je bil iskren neki moški.

Večina jih je delila podobne izkušnje. "Tudi jaz imam tak ribežen in vedno sem mislil, da so te najmanjše luknjice namenjene ribanju sira. A vse, kar sem dosegel je to, da sem si ogulil kožo, ko sem se lotil tega," je zapisal uporabnik. No, izkušenejši kuharji pa so razkrili, kakšen je pravi namen majhnih luknjic.

"Rabil sem vrsto let, da sem dojel, da so te luknjice kot nalašč za ribanje trdega sira oziroma parmezana in lupin limone, pomaranče in limete," je zapisal moški, ki se zelo rad suka okrog piskrov. "Te luknje so kot nalašč za česen, muškatni orešček ali ingver," so se oglasili še drugi. Nekdo je tudi  zapisal, da je ta stran kot nalašč za pripravo popolnega testa za krompirjeve palačinke.

Kaj pa pravijo strokovnjaki?

Kot so zapisali kulinarični strokovnjaki na spletni strani Marthastewart.com, so drobne luknjice na ribežnu oblikovane za fino ribanje sira, čokolade, zelenjave in drugih sestavin. So kot nalašč za ustvarjanje tankih nitk, ki se zlahka stopijo v omakah ali prelivih, ter za začimbe, kot je muškatni orešček.

Tudi druge stranice ribežna imajo svoje namene. Široke luknje so kot nalašč za rezanje zelenjave, kot so kumare, velike luknje pa so najpogostejša izbira za poltrde sire, korenček ali jabolka.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj