Najpogostejše žrtve kačjih ugrizov so radovedni psi

14. 7. 2019 | Vir: Jana
Deli
Najpogostejše žrtve kačjih ugrizov so radovedni psi (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Zakorakali smo v aktivno sezono kač, kar prinaša večje število kačjih ugrizov. Najpogostejše žrtve so zaradi svoje radovednosti mladi psi – kako jim pomagati?

V podalpskem okolju so tri vrste strupenih kač: modras, navadni in laški gad. Najpogosteje se ugrizi pripetijo na glavi in okončinah, klinični znaki reakcije na kačji strup pa se najpogosteje razvijejo v dveh urah po ugrizu. Ločimo lokalne (otekline, krvavitve in bolečina) in sistemske znake (šok, pospešeno plitko dihanje in pospešeno bitje srca, povečanje bezgavk in motnje srčnega ritma). Resnost simptomov variira zaradi različnih dejavnikov: splošnega zdravstvenega stanja psa, njegove telesne teže, starosti in mesta ugriza, naposled pa tudi od starosti in vrste kače ter količine vbrizganega strupa.

Ne povzročajte dodatne škode

Po ugrizu skušajte psa čim bolj umiriti, ne prevezujte prizadetega mesta in mu ne pustite hoditi, če vam to le dopuščajo okoliščine – z mirovanjem boste upočasnili širjenje strupa z mesta ugriza v krvni obtok. Še bolje pa se je preventivno zaščititi pred ugrizi. Radovedne pse, ki med raziskovanjem nehote zmotijo plazilca in s tem izzovejo napad, čeprav so kače precej plašne in se raje umaknejo kot napadejo, imejte na povodcu in ga ob srečanju s kačo v naravi najprej ustavite in umirite, da se lahko kača nemoteno umakne. Bodite glasni, da vas plazilec lahko zazna, in raje hodite po uhojeni poti. Dobro je vedeti, da se aktivna sezona kač začne že marca in konča oktobra. Previdno!

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu