Najpogostejši kolesarski prekrški in globe

Najpogostejši kolesarski prekrški in globe (foto: Varno na kolesu Press) Varno na kolesu Press
14. 5. 2019

V letu 2018 so na Generalni policijski upravi zabeležili kar 4365 kolesarskih kršitev cestnoprometnih predpisov, med katerimi so najpogostejši nepravilna stran ali smer vožnje, vožnja pod vplivom alkohola, neupoštevanje prometne signalizacije, uporaba telefona med vožnjo, neuporaba luči in neustrezna opremljenost kolesa

Kazni za omenjene prekrške so lahko precej visoke, vendar pa velja opomniti, da pri
spoštovanju cestnoprometnih predpisov ne gre le za denar, temveč predvsem za varnost vseh udeležencev v prometu. Ozaveščanju o kolesarski varnosti mladih veliko pozornosti posveča program Varno na kolesu.

Varno na kolesu že sedmo leto združuje šolarje po Sloveniji, jih spodbuja k spoznavanju in utrjevanju prometnih pravil in se zavzema za celovito razumevanje prometne varnosti. Glas programa se je v aprilu širil prek regijskih zaključnih prireditev, kjer so organizatorji programa razglasili deset regionalnih šol finalistk. Zaključni dogodek pa bo potekal 23. maja v ljubljanskem Koloseju, ko bo znan vseslovenski zmagovalec programa Varno na
kolesu, ki bo prejel glavno nagrado v višini 1000 €.

Varno na kolesu

Mladi torej dobro poznajo cestnoprometne predpise in globe, kaj pa vi?

40€ vas bo stalo, če:

 • boste vozili po cesti ali delu ceste, ki ni namenjen kolesarjem,
 • boste vozili po levi strani ceste ali kolesarske steze glede na dovoljeno smer vožnje,
  ne boste z vodoravno odročeno roko pravočasno in jasno nakazali spremembe smeri vožnje,
 • boste med vožnjo uporabljali telefon, slušalke oziroma naprave, ki zmanjšujejo vašo varnost,
 • med vožnjo ne boste imeli obeh rok na krmilu kolesa in nog na pedalih,
 • če se s svojimi prijatelji ne boste vozili po cesti drug za drugim, ko boste želeli skupaj kolesariti, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno,
 • se boste vozili po pločniku ali cesti, kjer je na voljo kolesarska steza,
 • vaše kolo ne bo opremljeno v skladu s predpisi.

160 € vas bo stalo, če:

 • boste prevozili rumeno luč na semaforju.

250 € vas bo stalo, če:

 • boste prevozili rdečo luč na semaforju.

300-1200 € vas bo stalo, če:

 • boste vozili kolo pod vplivom alkohola.

Ne pozabite na ustrezno opremljenost kolesa

Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti vedno na sprednji strani kolesa prižgan žaromet, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa morate prav tako imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal in kolesih pa rumene ali oranžne odsevnike oziroma bočne odsevnike.

Veste, da vas lahko doleti kazen, če vaš otrok prekrši cestnoprometne predpise?

Pri predajanju zglednih kolesarskih vrednot imamo ključno vlogo in moč prav odrasli, ki otroke ozaveščamo tudi o kolesarski oziroma prometni kulturi ter tako skrbimo za prijetne in predvsem varne dogodivščine na kolesu. Če otrok ali mladoletnik prekrši cestnoprometne predpise, so lahko njegovi starši ali skrbniki kaznovani z globo najmanj 80 € zaradi opustitve dolžne skrbi ali nadzorstva.

Zagotovimo otrokom varno kolesarsko izkušnjo

Z opravljenim kolesarskim izpitom otroci prvič postanejo del javnega prometa, kjer vladajo točno določene zakonitosti, ki se jih morajo zavedati, spoštovati.

Varno na kolesu od leta 2012 skrbi za varnost najmlajših udeležencev v prometu in je do danes združil že več kot 20.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol. Skozi različne naloge program šolarje spodbuja k spoznavanju in utrjevanju prometnih pravil, uporabi kolesa iz vidika trajnostne mobilnosti in se zavzema za celovito razumevanje prometne varnosti. Poleg tega izpostavlja tudi zabavno plat kolesarjenja, ki sovpada z zdravim načinom življenja.

Program ponuja lepe nagrade za vse sodelujoče, saj nagradni sklad znaša skupno več kot 25.000 €.

Starejši vrstniki, ki so kolesarski izpit že opravili, pa so se programu lahko pridružili z rednim kolesarjenjem in beleženjem svojih poti ter opravljenih kilometrov. Na zaključni prireditvi bodo tako znane tudi štiri šole z najvišjim povprečnim številom prevoženih kilometrov v letošnjem šolskem letu. Za nagrado bodo prejele servis koles za širšo lokalno skupnost in šolo, ki ga v sodelovanju z organizatorjem razpisa, družbo Butan plin, poklanja partner programa Zavarovalnica Triglav.

Vabimo vas, da se v četrtek, 23. maja ob 9.30, pridružite zaključni prireditvi v ljubljanskem Koloseju (BTC). Pester program vključuje slavnostno razglasitev vseslovenskega zmagovalca programa Varno na kolesu, ki bo prejel glavno nagrado v višini 1000 €, razburljive kolesarske vragolije, zanimive prometne aktivnosti, zabavo ob odlični glasbi pevke Tinkare Kovač in seveda odlično vzdušje.

 

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, zavarovalnice Triglav in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri