Sir je ena od tistih sestavin, brez katere so številne jedi preprosto - puste.
Nekateri prisegajo na aromatične sire, spet drugim so všeč tisti, ki imajo bolj blagi okus. Gre za sestavino, s katero obogatimo sendviče, testenine, jo postrežemo kot prigrizek ali del narezka, z njim pripravljamo jedi, kot je na primer lazanja, pizza ... A dandanes je treba biti pri nakupu previden.
Sir je verjetno najboljši način, da se ohrani mleko. Številne vrste sirov dovolj zgovorno govorijo o tem, da je to zelo priljubljeno živilo. Za izdelavo nekaterih sirov pa je potrebno veliko pozornosti, strokovnosti in - časa. Na primer parmezan (Parmigiano- Reggiano) zori do tri leta, medtem ko je za camembert (Penicillium camemberti) potrebna posebna plast plesni in nadzorovani pogoji za doseganje njegove prepoznavne strukture in okusa.
Nekatere vrste sirov so lahko precej drage, zato je dobro vedeti, na kaj morate biti pozorni, ko kupujete take izdelke - da ne bi kupili nekakšnega nadomestka. Camembert de Normandie oziroma pravi camembert mora biti narejen iz nefiltriranega surovega mleka z najmanj 38 odstotki maščobe, ki jo dajejo krave, hranjene s travom in senom v severni francoski regiji Normandiji. To je izdelek, ki dandanes počasi izginja, saj samo okrog en odstotek sirov, proizvedenih v Franciji, nosi oznako o zaščitenem poreklu, poroča portal Nova.rs.
Camembert ima značilno kremno notranjost, prekrito s skorjico. Pravi sir ima rjavkaste madeže na skorji, medtem ko bela skorjica nakazuje na industrijsko različico. Dlje kot je ta sir na pladnju, bolj kremna je sredica, medtem ko brie postane bolj tekoči. Ko kupujete camembert, poglejte, če ima oznako, ki potrjuje zaščiteno poreklo.
Kako pa je s parmezanom?
To je sir, ki ga pri nas pogosto uporabljamo - predvsem ko uživamo testenine. Če na izdelku piše "parmezan" (in narejeno v Italiji), to nujno ne pomeni, da je pravi. Pravi parmezan se imenuje Parmigiano-Reggiano in ima oznako o zaščitenem poreklu. Ime "parmezan" se lahko namreč uporablja za druge vrste sirov izven Italije. Če hočete pravi parmezan, se izognite tistemu, ki je že nariban, saj lahko vsebuje preveč celuloze.
Parmezan se običajno prodaja v kosih, ki jih lahko sami naribate. Tudi če kupite kos sira, ki nosi ime parmezan, boste morda dobili sir kot je pekorino (iz ovčjega mleka) ali neki drugi trdi zreli sir. Zato velja, da je treba prebrati, kaj je navedeno na embalaži, če ga kupujete v trgovini. Tako boste vedeli, za kaj ste se odločili.