Nakup stanovanja! Ali naj takoj uresničiva sanje in se zadolživa?

Nakup stanovanja! Ali naj takoj uresničiva sanje in se zadolživa? (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2016

"S partnerico, stari sva 35 let, živiva v najemniškem stanovanju, za katero mesečno plačujeva 300 evrov najemnine in 250 evrov stroškov. Partneričin dohodek je 1.080 evrov neto na mesec, moj pa 1.600 evrov. Misliva, da imava kar lep skupen dohodek, ampak nekako vsak mesec komaj prideva skozi."

"Radi uživava, ker veliko delava, in vsako leto si privoščiva dopust v skupni vrednosti 2.500 evrov. Imava še avto, za katerega sva letos odplačali posojilo, stroškov z njim še tri leta ne bo prevelikih, ker zanj velja garancijski rok, torej samo registracija s spremljajočimi stroški v vrednosti okrog 800 evrov.

Nimava veliko prihrankov, morda okrog pet tisoč evrov vsega skupaj. Kot vsak par bi radi imeli svojo nepremičnino (ne bova pa imeli otrok, morda hišnega ljubljenčka), najraje montažno hiško za dve osebi, ki ne bi bila prevelika, a nimava še niti zemljišča.

Sva v dilemi, ker ne veva, ali naj najprej raje kupiva manjše stanovanje, ki bi ga v določenem roku izplačali, in potem sanjava naprej, ali pa takoj uresničiva sanje in se zadolživa? Ali morda stanovanje, ki bi ga oddajali, da si tako zagotoviva vsaj nekaj lastnine, ves čas pa živiva v najemu?"

Preberite si odgovor specialistke za financiranje in osebni proračun, Ane Vezovišek, na Lisa.si

Priporočamo