Namesto kave 6 zdravih napitkov: Preverite, kako jo lahko nadomestite

Namesto kave 6 zdravih napitkov: Preverite, kako jo lahko nadomestite (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 5. 2021

Prisegate na kavo – zjutraj kot rutina, po kosilu motivacija in popoldne kot nagrada za opravljeno delo? Če bi radi vsaj malo zmanjšali pitje kave, vam priporočamo nekaj preverjenih napitkov.

Zlato mleko/čaj

Ime je dobilo po svoji rumeni barvi, ki mu ga daje kurkuma. Kurkuma oz. njena sestavina kurkumin vsebuje polifenole, ki so glavna učinkovina te začimbe. Delujejo protivnetno in skrbijo, da dobro pomnimo.

Ingverjev čaj

Prav tako deluje protivnetno, je pa zelo dober nadomestek za vse, ki ste pod velikim stresom in ne smete piti kave. Telesu vrača energijo in poživlja prebavo. Lahko ga uporabite tudi za blaženje simptomov gripe, prehlada in kašlja.

Čaj iz sladkega korena

Dviguje našo energijo, vzdržljivost in podpira naš imunski sistem. Ker lahko privede do povišanja krvnega tlaka, sladki koren ni primeren za nosečnice, otroke in bolnike s srčno-žilnimi motnjami.

Metin čaj

Metin čaj ima prijeten vonj in svežino, najpomembneje pa je, da pomirja. Napitek zato priporočajo namesto kave v popoldanskem času. Poprova meta vas 'skulira', tako telo kot um.

Čaj rooibos

Je bogat z antioksidanti, vsebuje veliko mineralov, ki so koristni za telo. Čaj iz rdečega južnoafriškega grma je bogat z magnezijem, s kalcijem, cinkom in železom. Vsebuje visoke vsebnosti flavonoidov. Pomaga pri glavobolih in nespečnosti. Čaj rooibos vsebuje za polovico manj taninov kot črni čaj. Lahko ga pijete pred spanjem, saj ne vsebuje kofeina. Zvečer se prileže z žličko medu.

Zeleni čaj

Poznamo njegove zdravilne učinke, še posebej je zanimiv, ker vsebuje zelo malo kofeina. Poleg tega vsebuje zeleni čaj tudi različne polifenolne spojine, karotenoide, tokoferole, vitamin C, minerale (krom, magnezij, selen in cink) ter eterična olja.

Priporočamo