Nana Krošel: Ženskam pomaga pri pripravi na porod

Nana je specializirana za jogo za nosečnice in poporodno jogo.  (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
15. 7. 2017

Nana Krošel je ustanoviteljica Bona Dea – oaze za ženske in certificirana inštruktorica joge. Specializirana je za jogo za nosečnice in poporodno jogo ter je svetovalka za vitalnost žensk.

Nana Krošel je raziskovalka, jogistka, politologinja, žena, mami, mlada, odločna ženska, polna optimizma v svetu podjetništva. Imela je težave s hrbtenico, kožo in prvo zanositvijo, zato se je odločila, da si bo pomagala – z jogo, z ajurvedo, kitajsko tradicionalno medicino, naturopatijo, refleksno masažo in še številnimi drugimi stvarmi, s katerimi se zdaj aktivno ukvarja. Ko sta se z možem preselila v Singapur, je tam pridobila certifikat za nosečniško in poporodno jogo, pozneje pa je svoje znanje še nadgradila v Indiji.

Vsak človek je individuum

»Po duši sem raziskovalka, in ko so se začele moje težave, sem se najprej osredotočila na raziskovanje prehrane. Največ se naučiš, ko opazuješ sebe. Tako sem ugotovila, da je vsak človek individuum in ni vsaka 'zdrava' stvar primerna za vsakogar. Na podlagi tega sem tudi razvila svoj program, ki na temelju znanja iz daoizma, kitajske tradicionalne medicine, ajurvede, radiestezije in čedalje bolj tudi iz naturopatije posameznikom na popolnoma individualni ravni omogoča, da si pomagajo do boljšega počutja in zdravja,« o svojih začetkih pripoveduje Nana.

Ko sta se z možem vrnila domov, sta skupaj odprla podjetje. Mož obvlada finančno in davčno svetovanje ter računovodstvo, medtem ko se ona ukvarja z jogo, prehranskim svetovanjem in z izobraževanjem žensk o porodu. »Oba bi rada, da bi ljudje z najino pomočjo zaživeli bolj kakovostno, bodisi na področju zdravja bodisi na področju kariere.«

Ženske smo močne, posebne in vredne

Nana je sledila svoji poti. Pripeljala jo je do ustanovitve oaze za ženske Bona Dea. Pravi, da smo ženske naučene, da naša čustva in naša doživljanja niso pomembna. In to zavest bi rada spremenila, saj si želi, da bi ženske spoznale, da smo močne, posebne, vredne in ljubljene.

»Vedno so me zanimale drugačne stvari. Nikoli si nisem želela varne osemurne službe, hiše in družine. Sanjala sem o tem, da bi lahko sama ustvarila nekaj, kar bi bilo v podporo čim večjemu številu ljudi pri njihovi kakovosti življenja. Odločila sem se, da bi rada še bolj razvila svojo žensko energijo, zato je tudi center posvečen ženskam. Verjamem, da je največja moč prav v našem povezovanju,« pravi Nana.

Njen center ima ogromno različnih dejavnosti: od svetovanja za vitalnost žensk do svetovanja za Bachove cvetne esence, pa jogo za nosečnice, poporodno vadba – vadbo za diastazo, jogo za ženske, meditacije, enkapsulacija placente, homeopatske granule iz placente in materinega mleka, ženske kroge – rdeči šotor, obred zapiranja kosti in še veliko več.

Nana Košel

Pomen priprave na porod

V Sloveniji se na porod premalo osredotočamo in o vsem skupaj premalo vemo, zato se pojavljajo različni strahovi. Med nosečnostjo in porodom je za žensko nujno, da si prizna, da je to, kar se dogaja z njo, z njenim telesom in z njenimi čustvi zelo pomembno. »Le ona ve, kako čuti svojega otroka, kako se počuti in kako se med nosečnostjo počuti otrok. Pomembno je, da ženske vedo, kaj si želijo, in da zaupajo svojim občutkom. Prav tako je nujno, da ljudje okoli njih spoštujejo občutke in zaupajo tem odločitvam,« pojasnjuje Nana.

Zato je v centru Bona Dea velik poudarek tudi na pripravah žensk na nosečnost, med nosečnostjo in tudi po porodu. Pri jogi za nosečnice Nana ženske fizično in psihično pripravlja na porod, nauči jih, kako se umiriti in tudi kateri so naravni položaji za rojevanje dojenčka. V centru potekajo tudi delavnice Priprava za bodoče starše in porod, kjer se seznanjajo s svojim telesom in ugotavljajo, kako se je prek generacij naših mam in babic telo izpopolnilo in naučilo rojevati ter kako lahko to znanje uporabijo, da si z njim olajšajo porod.

»Te informacije najdemo tudi v različnih knjigah in priročnikih, a glavna razlika je, da si poleg podajanja relevantnih informacij prizadevamo ženskam vliti samozaupanje,« pravi Nana. Porod po njenih besedah zapostavljamo, saj se osredotočamo le na nosečnost in življenje po rojstvu otroka. Pozabljamo pa, da je prav rojstvo začetek nečesa novega, nečesa lepega, hkrati pa strah veliko žensk. »O tem se je treba pogovoriti, ozaveščati strahove in iskati metode, kako si lahko pomagamo. Obstaja veliko naravnih tehnik, kot so dihalne tehnike, meditacija, Bachove cvetne esence, vizualizacije in tudi druge.«

Premagajte strah

Po Naninih besedah je porod duhovno izjemno pomemben prehod za vse družinske člane, in ko se tega zavemo, ga lažje doživimo. »Prva ura po rojstvu je morda najpomembnejši čas v našem življenju, zato se je treba naučiti, kaj je v tem kratkem času pomembno za mamo, za očeta in kaj za otroka, da bodo vzpostavili čim lepši začetek in postavili trdne temelje za svojo družino.«

Nanin drugi otrok bo na svet prišel zelo kmalu in tega se že zelo veseli. »Prvič me poroda ni bilo strah, vendar pa sem pozneje ugotovila, da mi je določene podzavestne strahove v zvezi s prihajajočim članom uspelo pomesti pod preprogo. Zdaj, drugič, sem se odločila, da se s temi strahovi spopadem in jih predelujem. Ključnega pomena je, da si se pripravljen spopasti s svojimi strahovi, in šele takrat lahko najdeš tehniko, s katero si boš pomagal in te strahove premagal. Sama sem se tokrat udeležila delavnic v našem centru, kjer smo se veliko ukvarjali z mojimi strahovi, sama si namešam Bachove kapljice, ki mi pomagajo strahove harmonizirati, prav tako pa o tem veliko govorim s partnerjem.«

Veliko žensk se poroda boji, vendar je to navadno zato, ker vedno slišimo strašljive zgodbe o tem, kako boleče je to, kaj vse se dogaja ipd. Nujno je, da se informacije o porodu in o tem, kako si lahko pomagamo, čim bolj razširijo. Imeti družino je namreč nekaj čudovitega in škoda bi bilo prve trenutke te življenjske izkušnje preživeti v strahu.

Besedilo: Petra Znoj // Fotografije: osebni arhiv