To je pogosta napaka, ki jih delate pri pripravi kokosovih kock, tako bodo še boljše in sočnejše!

26. 11. 2024
Deli
Kokosove kocke (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za pecivo, ki se pogosto znajde na mizah.

Le kdo ne mara kombinacije čokolade in kokosa? Hmm, rekli bi, da sicer taki ljudje obstajajo, a jih ni prav veliko. Vedno, ko se na pladnju znajdejo kokosove kocke in domače kuhinje, izginejo, kot bi trenil, zato upravičeno sklepamo o njihovi priljubljenosti.

Preberite še: Sestavina, ki popolnoma spremeni palačinke: mehkejše bodo kot kdaj koli prej

No, ko gre za pripravo, ima vsak kakšno svojo skrivnost oziroma dodatek, a vse se začne - pa tudi konča - pri mehkem, okusnem biskvitu. Na spletu je mogoče najti veliko receptov za pripravo te sladice, a po naših izkušnjah marsikdo naredi (pogojno rečeno) eno napako. No, roko na srce, kljub tej "napaki" so kokosove kocke dobre, a lahko so - če jih pripravite drugače - še boljše oziroma odlične!

Gre za to, da pri pripravi biskvita številni recepti navajajo, da se najprej zmiksajo jajca in sladkor. A pozor: bolje bo, če ločite rumenjake in beljake zmešate s sladkorjem. Tako bo biskvit bolj rahel in se bo kar topil v ustih. Torej: najprej ločite jajca, potem pa se lotite dela. V nadaljevanju vam predstavljamo preizkušen recept - rezultat so kocke, ki se jim ni mogoče upreti!

Sestavine za biskvit - da bo lažje, mere določite s kozarcem:

  • 3 večja ali 4 manjša jajca
  • ščepec soli
  • 1 kozarec sladkorja
  • pol kozarca olja
  • 1 kozarec mleka
  • 2 kozarca moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor

Postopek:

Najprej ločite beljake in rumenjake. Beljake zmiksajte v čvrst sneg, in sicer tako, da dodate ščepec soli, potem pa postopoma dodajate sladkor. V stepene beljake nato dodate rumenjake in ji vmešajte z mešalnikom. V maso dodajte olje in mleko ter ju vmešajte, potem pa še ostale sestavine - dva kozarca moke, pecilni prašek in vanilin sladkor. Maso zmešajte in jo vlijte v namaščen pekač ter pomokan pekač. Malce poravnajte in pecite na 180 stopinj v predhodno ogreti pečici približno 20 - 30 minut, odvisno od pečice.

Ko se biskvit peče, pripravite čokoladni obliv. Lahko si pomagate tako, da uporabite čokoladno mleko (dovolj bo okrog 4 dcl), v katerem stopite malo čokolade. Če pa hočete, lahko pripravite ta obliv:

  • 100 g masla
  • 75 g jedilne čokolade
  • ena žlica kakava v prahu
  • pol kozarca sladkorja
  • 300 ml mleka
  • 80 g kokosa

V kozico z mlekom dodajte vse sestavine in jih stopite. Ko je biskvit pečen, ga malce ohladite, nato narežite na kocke. Vsako potopite v obliv, nato pa jo še povaljajte v kokosovi moki. Dober tek!

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj