Napredna tehnologija za zdravljenje paralize

Napredna tehnologija za zdravljenje paralize (foto: arhiv Wings for Life) arhiv Wings for Life
Vir: Lady
27. 1. 2019

Trije pacienti s kronično paraplegijo so znova shodili po zaslugi natančne električne stimulacije njihovih hrbtenjač prek brezžičnega vsadka. 

V dvojni študiji, ki je bila objavljena v publikacijah Nature in Nature Neuroscience, švicarska znanstvenika Grégoire Courtine in Jocelyne Bloch prikazujeta, kako so bili pacienti po zgolj nekaj mesecih vaje zmožni nadzorovati do takrat paralizirane mišice v nogah, in to celo brez električne stimulacije. 

Trije paraplegiki, ki so pred leti utrpeli težje poškodbe vratne hrbtenice, lahko zdaj hodijo s pomočjo palice ali hodulje, zahvaljujoč novim metodam rehabilitacije, ki vključujejo ciljano stimulacijo hrbtenjače s pomočjo električnih impulzov in vaje z uporabo pomagal za razbremenitev telesne mase. Rezultat najnovejše klinične študije z imenom STIMO (kratica za Stimulation Movement Overground) je nova metoda terapevtskega zdravljenja, katere cilj je pospešiti okrevanje po poškodbi hrbtenjače. Vsem pacientom, ki so sodelovali v tej klinični študiji, je z voljo uspelo znova vzpostaviti nadzor nad mišicami v nogah, ki so bile vrsto let paralizirane.

V nasprotju z dvema neodvisnima študijama, ki temeljita na podobnem konceptu in katerih rezultati so bili pred kratkim objavljeni v ZDA, je pacientom, ki so sodelovali v tej študiji, uspelo ohraniti nevrološko funkcijo, tudi ko niso več prejemali stimulacije s pomočjo električnih impulzov. Rezultati klinične študije STIMO, do katerih sta prišla Inštitut za tehnologijo (EPFL) in Univerzitetna bolnišnica v Lausannu (CHUV), so bili objavljeni 1. novembra 2018 v znanstvenih publikacijah Nature in Nature Neuroscience.

“Naše ugotovitve temeljijo na poglobljenem razumevanju osnovnih mehanizmov, do katerega smo prišli s pomočjo dolgoletnih raziskav na živalih. Uspelo nam je v realnem času oponašati komunikacijo, s katero možgani po naravni poti pošiljajo impulze skozi hrbtenjačo,” pojasnjuje Grégoire Courtine, nevroznanstvenik z Inštituta za tehnologijo v Lausannu. “Vsi pacienti so v tednu dni shodili s pomočjo pomagal za razbremenitev telesne mase. Takoj mi je bilo jasno, da smo na dobri poti,” dodaja nevrokirurginja z Univerzitetne bolnišnice v Lausannu Jocelyne Bloch, ki je pacientom kirurško vgradila vsadke.

Možgani pomagajo samim sebi

Novi protokoli rehabilitacije, ki temeljijo na tej strogo usmerjeni nevrotehnologiji, vodijo do izboljšane nevrološke funkcije, ker udeležencem omogočajo, da v laboratoriju daljše časovno obdobje aktivno vadijo hojo po tleh, v nasprotju s pasivno vadbo, kot je recimo korakanje s pomočjo zunanjega skeleta. Vsi trije pacienti so v času posamezne terapije lahko prehodili več kot kilometer, ne da bi se pri tem držali z rokami, temveč zgolj s pomočjo usmerjene električne stimulacije in inteligentnih pomagal za razbremenitev telesne mase.

Pomembno je poudariti, da v času vaj ni prihajalo do utrujenosti mišic v nogah, zato se kakovost korakov ni poslabšala. Daljše in intenzivnejše izvajanje vaj se je izkazalo za ključni dejavnik pri spodbujanju funkcije nevroplastičnosti, tj. sposobnosti živčnega sistema za reorganizacijo živčnih vlaken. Rezultat so izboljšane motorične funkcije, celo brez električne stimulacije. Start up z imenom GTX medical, ki sta ga skupaj osnovala Courtine in Bloch, bo na podlagi teh rezultatov razvil prilagojeno nevrotehnologijo, s ciljem, da to metodo rehabilitacije uvede v bolnišnice in klinike po vsem svetu.

“Ustvarjamo nevrotehnologijo nove generacije in testirali jo bomo v zgodnjih fazah po poškodbi, ko je potencial za okrevanje velik, nevromišični sistem pa še ni doživel atrofije, ki ji sledi kronična paraliza. Naš cilj je, da ustvarimo obliko terapevtskega zdravljenja, ki je dostopna vsem,” dodaja Courtine.

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: arhiv Wings for Life

Priporočamo