Tako bo pomivalno korito v vaši kuhinji bleščeče čisto (ne potrebujete agresivnih čistil, vse sestavine imate doma)

10. 6. 2024
Deli
Čiščenje pomivalnega korita (foto: Profimedia)
Profimedia

Čisto pomivalno korito je zagotovo tisto, ki vsaki kuhinji daje še lepši videz.

Redno čiščenje korita preprečuje nastanek madežev, vodnega kamna in neprijetnih vonjav. Tukaj je nekaj nasvetov in korakov, kako najbolje očistiti pomivalno korito, da se bo bleščalo. Najprej je na vrsti priprava na čiščenje. Odstranite vse posode in odpadke iz korita, tako vam bo delo lažje steklo. 

Uporabite naravno čistilo: mešanica sode bikarbone in belega kisa je učinkovita za odstranjevanje madežev in vodnega kamna. Površino korita posujte s sodo bikarbono, še posebej na mestih z madeži, potem pa korito popršite z alkoholnim kisom, to bo pomagalo razgraditi trdovratne madeže. Pustite, da mešanica deluje okrog 10 minut.

Nato  je na vrsti drgnjenje in izpiranje - s pomočjo gobice ali mehke krtače nežno zdrgnite površino korita. Bodite pozorni na kote in robove, kjer se pogosto nabira umazanija. Sperite korito s toplo vodo, da odstranite vse ostanke čistila in umazanije.

Če imate trdovratne madeže, uporabite polovico limone in jo posujte s soljo. S to mešanico zdrgnite madeže. Limona deluje kot naravni belilec in sol kot abrazivno sredstvo. Lahko pa naredite tudi pasto iz sode bikarbone in vode, ta je primerna za posebej trdovratne madeže. Nanesite pasto na madeže, pustite delovati nekaj minut in nato zdrgnite z gobico.

Na koncu pride še poliranje, za katero bo kot nalašč oljčno olje. Za končni sijaj nanesite nekaj kapljic oljčnega olja na mehko krpo in z njo podrgnite površino korita. Olje bo koritu dalo lep sijaj in zaščitilo površino pred madeži vode.

Ko čistite korito, ne pozabite na odtok in tudi pri tem se bosta obnesla soda bikarbona in kis. Posujte odtok s sodo bikarbono in dodajte beli kis. Počakajte, da mešanica preneha peniti, nato pa sperite z vročo vodo. To bo pomagalo odstraniti morebitne ostanke hrane in maščobe ter preprečiti neprijetne vonjave.

Preberite še:

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik