Naravno gnojilo za hitrejšo rast pradižnikov: zmešajte 2 sestavini in jih dodajte rastlinam enkrat mesečno

13. 5. 2024
Deli
Naravno gnojilo za hitrejšo rast pradižnikov: zmešajte 2 sestavini in jih dodajte rastlinam enkrat mesečno (foto: Profimedia)
Profimedia

Vzgoja paradižnikov je lahko zahtevna, a z uporabo pravega gnojila lahko občutno izboljšate njihovo rast in produktivnost.

Ena izmed preprostih in učinkovitih receptov za naravno gnojilo vključuje samo dve sestavini: kavno usedlino in jajčne lupine.

1. Priprava sestavin: Za začetek zberite kavno usedlino, ki ostane po pripravi sveže kave, in jajčne lupine. Jajčne lupine zdrobite na drobno. Obe sestavini sta bogati z hranili, ki so ključna za rast paradižnikov; kavna usedlina je bogata z dušikom, jajčne lupine pa vsebujejo kalcij, ki pomaga pri preprečevanju gnitja plodov.

2. Mešanje sestavin: Zmešajte enake dele kavne usedline in zdrobljenih jajčnih lupin. To mešanico lahko shranite v zaprti posodi in uporabite, ko je potrebno.

3. Uporaba gnojila: Gnojilo dodajte k rastlinam enkrat mesečno, pri tem pa ga enakomerno razporedite okoli stebla paradižnikov. Poskrbite, da gnojilo ne pride v stik z listi ali steblom, saj to lahko povzroči opekline.

4. Opazovanje učinkov: Redna uporaba tega gnojila bo paradižnikom pomagala rasti hitreje in zdravo, ob enem pa bo izboljšala kakovost in količino plodov. Opazili boste močnejše rastline z boljšo odpornostjo proti boleznim.

To naravno gnojilo je odlična izbira za vse, ki želijo gojiti paradižnike na okolju prijazen način, ne da bi pri tem uporabljali kemikalije.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk