Kislo zelje vsebuje velike količine vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, rudnin in vlaknin.
Kot večina drugih fermentiranih živil tudi kislo zelje pospešuje čiščenje prebavil in izboljšuje presnovo. Tako se zaradi izboljšane črevesne flore določena hranila lažje absorbirajo v črevesju, kar posledično krepi imunski sistem. Z uživanjem kislega zelja izginejo številne zdravstvene težave, ki so povezane z zimskimi prehladi, slabokrvnostjo, kožo in povečano telesno težo. Rezultati raziskav kažejo, da kislo zelje deluje proti razvoju rakavih obolenj, predvsem učinkovito je kot preventiva proti razvoju raka na debelem črevesu.
Podobno kot kislo zelje deluje tudi zeljnica, tekočina, ki se nabere na skisanem zelju. Pijemo jo lahko razredčeno s pitno vodo ali jo uporabljamo v solatah namesto kisa.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču