Nasveti chefa Gordona Ramsayja za zmanjšanje stresa pred praznično kuharijo

6. 12. 2017
Deli
Gordon Ramsay

Vsi, ki pripravljamo božično-novoletne jedi za obiske, prijatelje in sorodnike, dobro vemo, da zna biti obdobje praznikov tudi obdobje velike živčnosti in stresa.

Če že pomislimo na gnečo na tržnicah in v trgovinah, nas (vsaj delno, priznajmo si) mine veselje do kuhanja. Ampak potem pa pomislimo, kako bomo z dobro hrano razveselili svoje bližnje, in se pogumno podamo v "lov" za primernimi sestavinami, ki so ključnega pomena pri pripravi dobre hrane.

No, potem pa na vrsto pride priprava. Pogosto se zgodi, da preizkušamo nove recepte v prazničnih dneh, saj smo takrat običajno doma in se jim lahko v popolnosti posvetimo, da ne bi na koncu nastala katastrofa. Priljubljeni kuharski chef Gordon Ramsay, ki velja za porednega fanta televizijskih kuharskih šovov, saj - ko se razjezi - uporablja besednjak pijanega irskega mornarja, je v preteklosti že razkril nekaj koristnih nasvetov, ki pridejo prav med praznično kuharijo. Ponujamo vam jih v nadaljevanju.

1. Čim več jedi pripravite v naprej, tako da boste lahko več časa preživeli s svojo družino. Če pripravljate veliko zabavo, Ramsay svetuje, da celo kakšen dan prej pripravite pečeno zelenjavo (tako, ki je najboljša hladna ali v različnih marinadah) in omake - okusi se bodo še bolj povezali. Jedi shranite v hladilniku in jih postrezite naslednji dan.

pečena zelenajva

2. Če v zadnjem trenutku razmišljate, kaj bi postregli, a nimate nobene pametne ideje, Ramsay predlaga brstični ohrovt s panceto - to je jed, ki je hitro gotova. Priprava je enostavna, okus pa bo navdušil vse zbrane: brstični ohrovt preprežite na pol, dve minuti ga kuhajte v osoljeni vodi. Odcedite ga, medtem pa narežite panceto in jo malce prepražite. Dodajte odcejeni brstični ohrovt in postrezite. Zraven se bo odlično prilegel sveži kruh. Če je med gosti kakšen vegetarijanec, mu lahko ponudite kuhan brstični ohrovt, začinjen z domačim olivnim oljem - z veseljem ga bo zmazal!

3. Marsikdo za božično pojedino pripravi purana - Ramsay predlaga, da ga obložite s slanino, saj tako preprečite izsušitev, poleg tega pa prav slanina puranjemu mesu doda tisto piko na i oziroma žlahtnejši okus. Purana začinite in pripravite že večer prej. Ker se peče več ur, ga lahko v pečico postavite že dopoldan, če obiske pričakujete za kosilo, in se mirno posvetite drugim opravkom oziroma pripravi prilog in solate.

Puran

4.Odličen namig za pripravo pire krompirja, ki je okusna priloga in predvsem - hitro pripravljena: skuhajte ga celega oziroma neolupljenega, potem pa ga olupite, dokler je še vroč."Olupek zaščiti krompir, zato ta ne absorbira vode," pravi Ramsay. Ko je kropir kuhan in olupljen, ga samo še pretlačite in začinite po okusu, tik preden postrežete glavno jed.

Krompir

5. Če bi radi malce popestrili okus stepene smetane, s katero okrasite sladice (na primer čokoladni mousse, tiramisu ali pa tudi navaden puding - to so sladice, ki jih lahko pripravite en dan prej in jih pustite v hladilniku), ji dodajte malce viskija ali pa kakšnega likerja. Gostje bodo zagotovo navdušeni, povsem običajna sladica pa bo dobila "slavnostni" priokus.

In še en nasvet: praznične kuharije lotite sproščeno - tako bo tudi pripravljena hrana boljša, razpoloženje pa na vrhuncu!

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj