Nasveti za pravilno čiščenje kuhinje

Nasveti za pravilno čiščenje kuhinje (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
12. 8. 2017

Redno brisanje pulta, pomivanje posode, čiščenje korita ...in naša kuhinja je brezhibno čista. Pa je res?

Morda na prvi pogled. Da dobimo realno sliko, moramo pogledati globlje. Preglejte naslednje elemente v kuhinji, kjer se najraje nabira različna nesnaga, ki je lahko izvor tako škodljivih mikroorganizmov kot neprijetnega vonja.

Kuhinjsko korito

Vlaga in ostanki hrane se radi obesijo na odtočne cevi kuhinjskega korita. To povzroča neprijeten vonj in privablja različne insekte, zlasti muhe. Kuhinjsko korito redno čistite, v sam odtok pa večkrat (vsaj enkrat na teden) zlijte liter do dva vrele vode, izmenično zmešane s kisom ali sodo bikarbono.

Gobice in krpe

Gobica je v stiku z mikroorganizmi vsakič, ko se lotite pomivanja posode. Nato vlažna leži na toplem in mikroorganizmi v njej se veselo raz­množujejo. Gobico po vsaki uporabi temeljito splaknite z vročo vodo in čim bolj osušite. Nato jo skupaj s preostalo posodo operite v pomivalnem stroju. Uporabljajte bombažne kuhinjske krpe oziroma krpe, ki jih lahko perete pri 60 stopinjah Celzija, in jih redno menjavajte (na dva do štiri dni).

Deske za rezanje

Deske za rezanje so v stiku z domala vso hrano, ki jo pripravljajte. Lesene deske morajo biti dobro naoljene, da se v njih ne razmnožujejo bakterije. Pomembno je, da desko takoj po uporabi operete oziroma očistite, s čimer preprečite navzkrižno kontaminacijo. Priporočamo tudi uporabo vsaj dveh ločenih desk, eno izključno za surovo meso in drugo za vse ostalo.

Predali v hladilniku

Medtem ko police v hladilniku še vsake toliko obrišemo, predali večkrat ostanejo neočiščeni daljši čas. V njih se nabirajo ostanki zelenjave in sadja, ki začnejo plesneti ali gniti. Predale bi morali očistiti vsakič, ko vanje pospravimo sveže sestavine. Odstranite vse ostanke ter jih obrišite z mešanico vode in kisa.

Predal za pribor

Vaš pribor zagotovo ni umazan, saj ga redno uporabljate in pomivate. To pa verjetno ne velja za predal, v katerem ga shranjujete. Ta je navadno poln drobtin in drugih ostankov hrane, prahu in preostale nesnage. Vsaj enkrat na mesec ga popolnoma izpraznite, temeljito posesajte in obrišite z mešanico vode in kisa.

Pomivalni stroj

Pomivalni stroj skrbi za čistočo naše posode, mi pa bi morali skrbeti za čistočo pomivalnega stroja. Da je treba očistiti filter, se še spomnimo, da pa bi očistili rob vrat pomivalnega stoja, nam le redko pade na pamet. In ravno tu se rada zadržuje oziroma nastaja plesen. Tesnilo, ki gre ob robu vrat stroja, očistimo z mehko zobno ščetko, vročo vodo in kisom, ravno tako rob vrat.

Odpirač za konzerve

Na srečo ima večina konzerv že vgrajen sistem odpiranja, občasno pa vseeno potrebujemo odpirač. Ta tako pride v stik s hrano, in če ga res temeljito ne operemo, se na njem lahko razrastejo bakterije, tudi E. coli, različne plesni in celo salmonela. Če je primeren za pranje v pomivalnem stroju, ga po vsaki uporabi vtaknite vanj, sicer pa ga temeljito operite z vročo vodo in pomivalnim sredstvom. Preden ga pospravite v predal, naj se popolnoma posuši.

Vrečke za večkratno uporabo

Če uporabljate nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, vam očitno ni vseeno za naše okolje. A vseeno vam tudi ne sme biti za čistočo vaših vrečk. Ne glede na material, iz katerega so narejene, nakupovalne vrečke prihajajo v neposreden stik s hrano, zato morajo biti brezhibno čiste. Če je možno, jih operite v pralnem stroju ali pa jih zunaj in znotraj prebrišite z mešanico vode in kisa, in to kar se da pogosto. Vsaj enkrat na teden in vsakič, ko se vam v njih kaj strese ali polije. Priporočamo tudi, da imate ločene vrečke za hrano, ki je v embalaži (moka, sladkor, čokolada ...), in vrečke, ki jih imate za sadje, zelenjavo in kruh, ter posebno vrečko za čistila in kozmetiko.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock