Nasveti za pripravo domače marmelade

Nasveti za pripravo domače marmelade (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
26. 7. 2017

Vkuhavanje domače marmelade je nekdaj veljalo za dolgotrajno in mukotrpno opravilo. Sloves, ki še danes številne odvrača, da bi se tega enostavnega opravila lotili sami.

Vkuhavanje marmelade je v resnici popolnoma enostavno, tako enostavno, da niti ne potrebujete natančnega recepta. Dovolj je formula: sadje + sladilo + želirno sredstvo + dodatki

Sadje

Čeprav največkrat marmelado vkuhavamo iz svežega sadja, jo lahko pripravimo tudi iz zamrznjenega ali celo suhega. Suho sadje morate zaliti s tekočino (sok, vino, žgane pijače, voda) in ga v njem skuhati. Sadje se mora znova napiti, da postane mehko. Sveže sadje mora biti brez pecljev, pečk, semen in trdih lupin. Manjše vrste sadja (npr. jagodičevje) samo stresite v lonec, večje pa narežite na približno 2 cm velike koščke. Mehko sveže sadje se bo spremenilo v marmelado v približno 15 minutah, suho sadje in trde vrste sadja pa v 45.

Sladila

Marmelade so zaradi visoke vsebnosti sladkorja na slabem glasu. Sladkor v marmeladi ni samo zaradi boljšega okusa, temveč je tudi v vlogi konzervansa, poleg tega reagira z želirnim sredstvom, da dobimo ustrezno strukturo. Med in javorov sirup sta sicer okusni alternativi, a žal z želirnim sredstvom ne reagirata enako kot sladkor. Uporabite ju samo kot dodatek, za okus.

Želirna sredstva

Brez želirnih sredstev bo vaša marmelada najverjetneje zelo tekoča (razen če jo boste kuhali res dolgo). Uporabite pektin ali agar agar. Glede doziranja upoštevajte navodilo na embalaži. Oboje je naravnega izvora, vendar vseeno skrbno preberite deklaracije, kajti nekatera želirna sredstva vsebujejo še cel kup dodatkov, tudi konzervanse. Marmelado lahko zgostite tudi z dodatkom limoninega soka, ki bo tudi uravnotežil sladkost.

Dodatki

Tukaj spustite na plano svojo domišljijo. Sladkoba sadja se odlično ujame s slanimi notami različnih začimb, kisa in celo popra ali čilija. Dodajajte jih postopoma, da ne bodo nadvladale nad okusom sadja. Če uporabljate cele začimbe (rožmarinove vejice, cimetove paličice, klinčke, janeževe zvezde ...), jih ne pozabite odstraniti.

Nekaj predlogov

Marelice + miso pasta + sake, borovnice + limonina lupinica, marelice + slive + med, sveže fige + rozine + cimet, pomaranče + datlji + kardamom, slive + robide + timijan

Polnjenje kozarcev

Marmelada je skuhana, treba jo je le še naliti v kozarce. Kozarce in pokrove operite, nato jih postavite v na 70 stopinj ogreto pečico. Vroče kozarce napolnite z vročo marmelado, obrišite morebitne kaplje marmelade z roba in čim hitreje zaprite s pokrovi.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock