Nasveti za zdravo prehrano: Konopljina semena

Nasveti za zdravo prehrano: Konopljina semena (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
12. 7. 2017

Konopljina semena so izjemno hranljiva, bogata so z zdravimi maščobami, beljakovinami in različnimi minerali. 30 % hranilne vrednosti konopljinih semen sestavljajo maščobe, in to esencialne maščobne kisline omega 3 in omega 6, 25% pa beljakovine.

Konopljina semena so tudi odličen vir vitamina E in mineralov, kot so fosfor, kalij, natrij, magnezij, žveplo, kalcij, železo in cink.

Učinki na zdravje

Uživanje konopljinih semen zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni, znižuje krvni tlak, znižuje vnetne procese, preprečuje krvne strdke in omogoča hitrejše okrevanje po srčni kapi. Maščobne kisline omega 6 in omega 3 so v konopljinih semenih v razmerju 3:1, kar velja za optimalno razmerje. Zato imajo lahko ugoden vpliv na kožo, preprečujejo in olajšajo srbenje kože, ekceme in ostala neugodna stanja kože. Uživanje semen olajša simptome predmenstrualnega simptoma in menopavze. Ker vsebujejo večjo količino vlaknin, topnih in netopnih, pa ugodno vplivajo tudi na prebavo.

Beljakovine

Vir kar četrtine kalorij konopljinih semen so beljakovine. Glede na težo se konopljina semena z lahkoto postavijo ob bok živilom živalskega izvora, kot je na primer govedina. 30g konopljinih semen (oz. 2–3 žlice) vsebuje kar 11 g beljakovin. Konopljina semena so popoln vir beljakovin, kar pomeni, da vsebujejo vse esencialne aminokisline. Popolni viri aminokislin so med rastlinami izredno redki, zato se konopljina semena uvrščajo v sam vrh rastlinskih virov beljakovin. Poleg tega so beljakovine v konopljinih semenih dobro prebavljive, precej bolje kot v stročnicah, oreščkih ali žitih. Konopljina semena uživamo surova, kuhana ali pražena, olupljena in neolupljena.

Njihova mehka struktura in nežna aroma omogočata širok spekter uporabe. Najbolj enostavno je, da jih zamešate v različne kremne omake in napitke ali pa potresete po solati.

Vera Simončič

Priporočamo