Natalija Verboten s pomočjo psihiatrinje do boljše samopodobe

Natalija Verboten s pomočjo psihiatrinje do boljše samopodobe (foto: Natalija Jelušič Babič) Natalija Jelušič Babič
Vir: Lady
28. 2. 2018

Natalija Verboten je znova presenetila. Po petih letih premora na področju glasbenega ustvarjanja, seveda nastopov ni izpustila, je zdaj svojim oboževalcem postregla z veselo novico.

Del mojega srca je naslov njene nove pesmi, s katero se vrača na glasbene odre.

Vrsto let ste že na očeh javnosti, mediji nekako ne izpustijo nobenega od vaših korakov. Kako se človek navadi na to, da v življenju težko kaj skrije?

Pri našem poklicu je to do del službe, to moraš vzeti v zakup, saj se ti s prepoznavnostjo in priljubljenostjo razširi območje dela oz. nastopanja. Seveda pa to s sabo prinese tako prednosti kot slabosti, kot v vsakem poklicu. Potem pa so stvari odvisne od tega, kakšen človek si. Vsak zase ve, kje in kako postavlja meje in prek česa je pripravljen za kaj iti v življenju. Saj ne gre za skrivanje, ampak želim si, da bi nekatere zadeve res ostale čisto zasebne.

Kljub vsemu ste vajeni sodelovati z mediji in z njimi deliti del sebe. Je bilo kakšno obdobje, ko ste imeli vsega čez glavo in ste si rekli, tega ne potrebujem?

Verjetno se je to v 24 letih, odkar pojem, tudi že zgodilo, a je vedno zmagala ljubezen do glasbe. Moram priznati, da sta mi počitek zadnjih pet let in odmik v družinsko življenje dobro dela, zato se še toliko bolj veselim glasbene vrnitve.

Po rojstvu Maxa in Oskarja ste si vzeli več časa za družino. Max je v drugem razredu, Oskar pa je dopolnil tri leta. Verjetno je ob dveh otrocih težje graditi še uspešno kariero?

Pred sinovoma je bilo moje življenje glasba, zdaj sta na prvem mestu otroka. Materinstvo ti postavi življenje na glavo, a v pozitivnem smislu. Spremenijo se prioritete. Z Dejanom sva družinska človeka, ki se trudiva sinova vzgojiti v srčna, predana človeka, ki bosta družbeno koristna in odgovorna. Oba rada delava, imava podjetje Bumerang, ki se hitro in pridno razvija v eno izmed največjih glede tehnične opreme in izvedbe prireditev, dogodkov ... v Sloveniji. Zelo rada delam, obožujem svojo službo, a svojo družino še bolj, tako da bom z organiziranostjo in z neprecenljivo pomočjo tašče Marike ter tasta Zorana svoje delo toliko prilagodila, da družinsko življenje ne bo trpelo.

Po petih letih boste predstavili svojo novo pesem z naslovom Del mojega srca. Pet let je dolga doba. Vas ni prevzelo, da bi se prej lotili novega izziva?

Čeprav je pet let dolga doba, je bilo mojih zadnjih pet let zasebno izredno aktivnih, saj si verjetno lahko predstavljate, kako čas hitro beži ob dveh zdravih in radoživih sinovih. Max obiskuje 2. razred OŠ, skoraj triletni Oskar pa je lani jeseni začel obiskovati vrtec. Sta prava korenjaka in me iz dneva v dan presenečata, zato velikih glasbenih projektov niti nisem imela časa pogrešati. Tudi na družabno sceno nisem pretirano zahajala, pevsko kondicijo sem vzdrževala z nastopi v manjšem obsegu, nekem pametnem odmerku, da družinsko življenje ni trpelo, dokler nisem zaslutila, da je čas za kreativnost.

Nova pesem, nova Natalija. Bi lahko rekli, da se spet začenja nekoliko vznemirljivejše obdobje na glasbenem področju?

Natalija pred 20 leti je odkrivala svet zabavništva, pred 18 leti, pri rosnih 22 letih, sem zaradi pesmi Rdeč ferrari postala prepoznavna, množično priljubljena in dobila sem možnost nastopati po vsej Sloveniji. Lahko sem živela od svoje ljubezni – glasbe, česar ne bom pozabila nikoli v življenju. Takrat sem želela ustvarjati glasbo, namenjeno izključno zabavanju, žuranju ... Zdaj pa si zaradi bogatejših življenjskih izkušenj lahko privoščim zrelejši glasbeni pristop. V zadnjih petih letih so se mi stvari v življenju izkristalizirale, vem, kaj zmorem in kaj hočem, kar se bo pokazalo tudi v moji glasbi. Nova Natalija je polna motivacije, energije in izkušenj. Tako da Natalija ostaja, a bo glasbeno zrelejša, primerna svojim letom.

Ne moremo spregledati, da ste za svoj novi korak izbrali tudi novo stilsko podobo, ki ste jo zaupali Jerneji P. Zhembrov­skyy. Kako sta se našli?

Obdala sem se z ekipo inovativnih kreativcev, ki poskrbijo še za vizualen del, kar blagodejno vpliva na žensko samozavest. Čeprav sem oblačila in modne dodatke Jerneje P. Zhembrovskyy občudovala že nekaj časa, si nisem mislila, da se bodo njene obleke tako zlile z mano, ko me je Tibor Golob postavil pred objektiv. Poleg njiju sta odlično delo opravila vizažistka Doroteja Premužič in frizer Kristijan Skamljič. Ekipi mladih ustvarjalcev se je pridružil še Niko Karo, mojster v snemanju spotov, in všeč mi je, kako se loteva video prikaza skladb. Povezali smo se in je steklo.

Vračate se nekoliko zrelejši, z novo podobo, novim slogom. V pesmi nagovarjate predvsem ženske. Kakšen pomen še nosi in kaj vas je gnalo, da je nastala?

Besedilo pesmi Del mojega srca je zrelo in zahteva drugačen pristop. Pred 20 leti ga ne bi razumela in znala interpretirati. To zahteva mnogoletne izkušnje, padce, vzpone, trenutke sreče, razočaranj, težke preizkušnje ... skratka, življenje me je moralo oblikovati in obrusiti ter marsičesa naučiti. Naredilo me je bolj hvaležno, skromnejšo. Mnogo bolj cenim male stvari in se jih zavedam ter znam ceniti vse, kar imam. In bogatejša za vse te izkušnje si besedilo lahko razlagam – da je treba verjeti vase, se pobrati, ko si na tleh, preboleti, se iz boleče izkušnje naučiti, izluščiti modrost za boljše življenje in dvigniti glavo ter iti pogumno naprej v lepše dni! Ko se ena vrata zapro, je to zato, ker se bodo nekje odprla druga. Sami smo odgovorni za svojo srečo, zadovoljstvo in moramo iz dneva v dan trdo delati zanju.

Ste bili kdaj sami v takšnem položaju, da ste si vzeli premalo časa zgolj zase?

Čeprav sem bila že v svojih zgodnjih dvajsetih letih poslovno izredno uspešna, sem bila v istem obdobju osebnostno precej nesrečna zaradi slabe samopodobe, nisem se znala imeti rada. Zato sem se med 20. in 30. letom načrtno posvečala sebi, in sicer pod vodstvom psihiatrinje dr. Metode Vidmar Vengust v Celju. Hotela sem strokovno pomoč, nekoga, ki mi bo točno povedal, pri čem sem, brez pristranskosti, me naučil, kako naj si sama pomagam, in me vodil skozi proces spoznavanja same sebe. Obenem sem prišla v medijski svet, ki zna biti lep in zelo krut hkrati. V njem moraš ostati na realnih tleh, saj doživljaš velike turbulence tako takrat, ko si na vrhu, kot takrat, ko si na dnu ali doživljaš medijski linč. Pritiski so veliki in z njimi se moraš znati spopasti, da lahko preživiš. Če pogledam nazaj, je bila to ena najboljših odločitev v mojem življenju! Skozi najine pogovore sem se naučila imeti rada samo sebe, občutno se mi je izboljšala samopodoba. Še vedno sem njena pacientka, in če bom začutila, da je čas, da se oglasim pri njej na pogovor, bom šla, saj pri meni preverjeno deluje. Naučila sem se biti bolj zdravo kritična oz. manj kritična, bolj človeška in bolj popustljiva do sebe, saj sem prej sama od sebe kot hud perfekcionist vedno zahtevala več kot 100-odstotkov, kar pa ne gre, in bila potem nesrečna. Zdaj se v svoji koži počutim odlično! Čeprav mi je takrat marsikdo svetoval, naj o svojih obiskih pri psihiatrinji molčim, sem se odločila spregovoriti, a žal je ta tema tabu še dandanes. Ne razumem, zakaj. Če te boli zob in greš k zobozdravniku, te nihče ne gleda čudno. Ljudje pozabljajo, da je enako močna lahko tudi bolečina duše.

S psihiatrinjo do boljše samopodobe

Martin Štibernik in Karmen Stavec sta poskrbela za glasbo, besedilo in aranžma. Koliko sebe ste dali v pesem in koliko ste sodelovali pri celotni zadevi? Kako ste se sploh našli?

Martinu Štiberniku sem lani v pogovoru omenila, da pogrešam skladbe, lepe slovenske pop pesmi, kot sta jih nekoč ustvarjala s Karmen Stavec, in da bi bila vesela, če se bo, ko bo imel navdih, spomnil name in ustvaril kaj novega ... Čez nekaj mesecev mi je dal poslušati nove pesmi in po nekaj sekundah sem dobila kurjo polt, slišala sem točno to, kar sem si želela, tako avtorsko kot produkcijsko. Ko sem poklicala Karmen, se mi je zelo pozorno od nje, da me je najprej želela spoznati, šele nato se je lotila pisanja. Prej sva bili na 'zdravo', zdaj pa so se med nama stkali pristni odnosi. Ni bila povsem prepričana, kakšen bo končni izdelek, a mi je pred slovesom obljubila, da se bo potrudila. Med vožnjo do doma je bilo besedilo končano in jaz nisem mogla skriti navdušenja. Dobila sem še več motivacije, da se vsa predam.

Kolikor vas poznam, niste nikoli zaletavi, vedno najdete iskrenost in prednost daste občutkom. Je bilo pri tej pesmi tudi tako?

Vrnitve nisem načrtovala, v minulih letih sem si rekla, da raje ne posnamem ničesar, kot da bi posnela nekaj na silo, česar ne bi začutila ... Življenje me je izučilo, da se nima smisla zaletavati. In vrnitev se je zgodila spontano.

Je tudi materinstvo vplivalo, da danes drugače razmišljate, občutite in doživljate?

Da, materinstvo dela čudeže. Zaveš se, da pravo življenje teče čisto drugače kot življenje v zabavništvu. Z Dejanom imava od prvega najinega resnega pogovora o skupni prihodnosti skupen pogled na svet. Iste prioritete, družina je na prvem mestu. Skupaj sva prestala kar nekaj preizkušenj, pot do prvega otroka je bila zaradi mojih zdravstvenih težav težka, trnova ... enega otroka sva izgubila s spontanim splavom, na trenutke sva že mislila, da nama starševstvo ne bo dano, a sva vztrajala in s pomočjo odlične zdravnice, ginekologinje dr. Vide Gavrič Lovrec v MB UKC, ter njene ekipe imava zdaj dva zdrava sinova.

Foto: Tibor Golob; zahvala: trgovini Mömax

Priporočamo