Nataša Bešter: Prihajajo najlepši dnevi za vrtičkarje

3. 6. 2017 | Vir: Lady
Deli
Nataša Bešter: Prihajajo najlepši dnevi za vrtičkarje (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Letošnji dnevi na začetku maja so bili prehladni, da bi na prosto sadili bučke, jajčevce, paprike, paradižnik. Čeprav smo vsi vrtičkarji enaki, najraje bi že marca, če je lepo sončno vreme, kar vse že posadili na naše vrtove.

Če pa imamo rastlinjak, lahko plodovke posadimo že prej. Jaz sem  paradižnike, paprike, jajčevce in blitvo v naš Termoflorov rastlinjak posadila takoj, ko smo pojedli solato in pripravili prostor. Nekaj paradižnikov sem posadila že pred 14 dnevi, na druge pa sem počakala, saj jih je zame z vsem znanjem in strokovnostjo vzgojil Jernej Mazej s kmetije Mazej.

Jernej je letos vzgojil ogromno različnih vrst paradižnikov. Pri nas imamo najraje volovsko srce in češnjevec, nekaj sadik paradižnika prav posebne vrste in barv pa mi je Jernej dodal za svojo dušo, sem pa prepričana, da bodo osvojili tudi mene. Sporočim, ko bodo zrasli plodovi teh posebnih sadik, jih seveda poslikam in pokažem tudi vam. Samo namig – ena  od Jernejevih sadik  se imenuje Black tiger.

Zraven paradižnikov pa sem letos posadila posebno baziliko, ki mi jo skupaj še z nekaterimi drugimi sadikami podarila Sanja Lončar. Vem, da je vzgojena z veliko ljubezni in bo zato še posebej zdravilna. Letos sem k vsaki sadiki dodala še tri žličke Homeogardnove mikorize, ki je naravni izboljševalec rasti in pridelka plodovk.

Zastirka za manj plevela in zalivanja

Tudi v rastlinjaku sem med sadike položila 100-odstotno naravno zastirko – bio volneni filc Soven saj bo tako tri- do petkrat manj zalivanja, bolje bo raslo, pa še pleti mi ne bo treba. Tudi letos sem bila neučakana pri sajenju zelišč v svoja lesena korita. Tudi zato, ker mi je Nives Okorn iz Studia Oko poslala nekaj res simpatičnih lesenih oznak za zelišča, ročno vgraviranih.

Tako bodo palčki in zelišča imeli novo družbo. Sicer pa jih naš mali Dan vsak dan premika in postavlja v svojo vrsto. Ampak babi potem postavi nazaj, vsako oznako k pravemu zelišču. Če se le da, na vrtu sadim in sejem ekološke sadike in semena. Letos sem našla vsa BIO semena v Arboretumu in komaj čakam, da pokukata iz zemlje bio mehka solata špinačka in redkvica.

Veliko prijetnega dela sva imela zadnji mesec z možem na najinem vrtu. Ampak se zvečer vedno z veseljem in zadovoljno usedeva za mizico v vrtu in delava načrt za naslednje dni. Res ni to samo delo, zraven je tudi veliko veselja in zadovoljstva. Zdaj, ko je skoraj vse že v zemlji, prihaja najlepši del vrtičkarjev, ki se razveselimo vsakega vzklilega semena in sadike, ki se je lepo prijela. Zato naslednji mesec obljubljam še posebej zanimiv članek.

Ureditev skalnjaka

Sicer pa sem se v zadnjih dneh veliko ukvarjala tudi z našim skalnjakom pred hišo. Za to je 'kriv' Tadej iz podjetja lubje.com, ki me je navdušil nad posebnim okrasnim borovim lubjem, ki je s svojo barvo polepšal tudi naš skalnjak. Tadej mi je priporočal tudi posebno tkanino, ki jo dam pod lubje, in tako za vedno opravim z nadležnim plevelom.

A. K.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk