Nataša Bešter: Shranjevanje zelišč in marmelada z začimbami

Nataša Bešter: Shranjevanje zelišč in marmelada z začimbami (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Lady
21. 9. 2018

Pa je prišel čas, ko se tudi vrtnarjenje počasi končuje in pobiramo zadnje sadove trdega dela na gredicah. Tako se nam v tem letu s svojega vrta javlja naša dežurna 'vrtnarka' Nataša Bešter, vendar nam je obljubila, da se nam bo vsak mesec še vedno oglašala z zanimivimi vsebinami.

Nataša se je za svojo zadnjo vrtnarsko potezo odločila za shranjevanje zelišč v olivno olje in marmelade s skoraj nič sladkorja z začimbami. Letos sta z možem Dinom pridelala res veliko zdrave zelenjave in zelišč. Veliko so je pojedli, nekaj pa tudi shranili za zimo, na več načinov. Stročji fižol vsako leto vložita v kozarce, bučke naribata, posolita, da se odtečejo, in potem shranita v skrinjo. Iz paradižnika, paprike in čebule vsako leto skuhata sataraš, ki jim zelo prav pride sredi zime. "Ob tem obroku pa  v naši hiši zadiši po poletnem vrtu," pove Nataša, ki veliko zelišč tudi posuši, nekaj jih tudi potem zmelje v prah in dodaja jedem. To so koprive, meta, melisa, ožepek, ognjič, majaron, origano, kamilica ... Najljubše pa jima je shranjevanje v olivno olje in sol. Teh kozarčkov se nabere vsako leto več, tako da sta letos kupila še en hladilnik in shranke vestno spravila vanj, čeprav bi zdržali tudi v shrambi. "Ampak so preveč dragoceni, da bi se lahko kakšen pokvaril ... Tako imava res lepo zbirko, ki bo pridno skopnela do pomladi. V manjše kozarčke dava morsko sol, sesekljana zelišča in olivno olje. Že vsa leta uporabljava ekstra deviško olje Iliada z zaščiteno označbo porekla, pridelano, predelano in polnjeno v znameniti pokrajini Kalamata na jugu grškega polotoka Peloponez, ki je dobitnik številnih nagrad na prestižnih mednarodnih ocenjevanjih oljčnih olj. Tako sva shranila drobnjak, peteršilj, zeleno, baziliko, portulak, divjo rukolo in tudi popečene jajčevce in bučke ... Take začimbe dodajam vsaki jedi in so izvrstne, polne mineralov in vitaminov z domačega vrta."

Cimet zmanjšuje stres

Letos sta naredila tudi malo drugačne marmelade kot prejšnja leta, s še manj oziroma skoraj nič sladkorja. Uporabila sta nerafinirani rjavi trsni sladkor Mascavo, ki se Nataši zdi najboljša izbira. "Ker je v najinih marmeladah malo sladkorja, sva dodala ekološke začimbe Zonnentor: mlete klinčke, cimet in mleti ingver. Vsaka začimba posebej ima ogromno antioksidantov, obenem pa poskrbi, da se marmelada ne pokvari. Znano je, da lahko uživanje cimeta zmanjša tveganje za oksidativni stres. Raziskave pa kažejo, da cimet ni koristen le za diabetike, ampak tudi za tiste, ki so nagnjeni k povišanemu krvnemu sladkorju in želijo ukrepati preventivno," pove Nataša, ki poudari, da je pri domačih marmeladah pomembno, da uporabimo čim bolj zdravo sadje. Z možem sta ga letos doma pridelala še premalo, zato sta borovnice, maline in jagode dobila na Koseški tržnici pri Bojanu in Tomažu s kmetije Kreačič. "Če se shranki delajo sproti, ni veliko dela. Je pa resnično dober občutek, ko hrani lahko dodajaš vsak dan sproti žlico vitaminov in mineralov z domačega vrta.

Do aprila bo, potem pa se spet začne veselje na gredicah." Pri domačih marmeladah je pomembno, da uporabimo čim bolj zdravo sadje. Midva sva ga letos doma pridelala še premalo, zato sem borovnice, maline in jagode dobila na Koseški tržnici pri Bojanu in Tomažu s kmetije Krejačič. "Pomembno pa je tudi, da jih shranjujemo v manjše kozarčke, ki morajo biti brezhibno čisti, prav tako pokrovčki. Jaz jih najdem v Vrtnem centru Eurogarden v Podsmreki. Dobro je tudi vedeti, da damo marmelado na krožnik in  je nikakor ne jemo z žlico, ki smo jo prej nesli v usta. Slina na žlici namreč hitro povzroči bakterije in se zato odprta marmelada (brez močnih konzervansov in aditivov) hitro pokvari. Če se shranki delajo sproti, ni veliko dela. Je pa resnično dober občutek, ko hrani lahko dodajaš vsak dan sproti žlico vitaminov in mineralov z domačega vrta. Do aprila bo, potem pa se spet začne veselje na gredicah."

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografija: osebni arhiv

Priporočamo