Nataša Bešter svetuje o bučah: Lahko bi jih jedla vse poletje

Nataša Bešter svetuje o bučah: Lahko bi jih jedla vse poletje (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
29. 6. 2017

Junij je mesec, ko so navadno naši vrtovi najlepši. Vse je lepo zeleno in vsako jutro z največjim veseljem pokukamo na vrt in pogledamo, kaj je novega. Tako je tudi pri televizijski voditeljici Nataši Bešter, ki nam vsak mesec ponudi nekaj nasvetov o vrtnarjenju, tudi njen domači vrt je tako že kar dobro obrodil.

"Danes bom malo več časa namenila bučkam in bučam. Pri nas doma gojimo bučke že več kot 20 let. In v vseh teh letih sem se naučila, da najbolje uspevajo v dobri humusni zemlji, potrebujejo pa tudi veliko sonca, vode in predvsem prostora. Na prvi pogled so zahtevne, ampak se da z malo zvijače tudi bučkam pripraviti najbolj optimalne pogoje," svetuje Nataša, ki si je ob selitvi v novo hišo v Škofji Loki ob leseni utici postavila tudi tri velike lesene kompostnike, ki jih je naredil mizar Matjaž Sever (Severles) iz Srednjih Gameljn, ki za vrtove dela tudi lepe in uporabne visoke grede.

V teh kompostnikih vse leto pridelujejo svoj kompost, v dva pa spomladi posadijo bučke. V spodnjem delu kompostnikov ostane še nedodelan kompost, na vrh pa Nataša položi kompost, ki se je naredil prejšnje leto. Tako imajo bučke odlično zemljo (domači kompost je najboljša možna izbira) pa tudi ravno prav sonca. Imajo tudi dovolj prostora.

Nataša Bešter

Pripravi jim še zastirko, da voda čim manj izhlapeva, bio ovčji filc pa postavi tudi na les, kjer bučke rastejo čezenj. "Rada se pošalim, da jih s tem malo razvajam," v smehu pove Nataša, ki poudari tudi zdravilne učinke uživanja buč in bučk. Bučke vsebujejo veliko vitaminov in mineralov: vitamin C, E, B, betakaroten, lutein ter kalcij, kalij, magnezij in fosfor. Bučke so lahko prebavljiva hrana, radi jih imajo tako odrasli kot tudi otroci. "Pri nas jih pečemo, kuhamo, tudi presne so odlične – tudi v kombinaciji z drugo zelenjavo v poletnem sočenju. Odlična je tudi omaka iz bučk, včasih pa jih paniramo ... Skratka, lahko bi jih jedel vsak dan. Naj omenim še to, da lahko okus bučk še dodatno izboljšamo z domačimi začimbami. V ta namen na vrtu naberem rožmarin, timijan, origano, česen, drobnjak.

Užitni so tudi cvetovi

"Na našem vrtu bučke že lepo cvetijo, tudi cvetovi so namreč užitni in se jih da lepo polniti z najrazličnejšimi nadevi. Zeleni plodovi cukini, bodo tudi kmalu že dovolj veliki za rezanje, na hokaido bučke bo pa treba še malo počakati. Lani so nam zelo dobro obrodile, tako da smo lahko z njimi delali različne omake, juhe in tudi zavitke. Njihova sončna oranžna barva pa da vrtu še poseben čar."

Nataša Bešter

Zelenjava namesto okrasnega cvetja

Za vse, ki mogoče nimate vrta, pa bi radi posadili kakšno domačo zelenjavo, ima Nataša prav posebno rešitev. "Veliki lonci so namreč zelo primerni za gojenje zelenjave. Mi imamo veliko vrta, pa vseeno vsako leto posadimo še nekaj paradižnikov in bazilike v posebne posode. Namesto okrasnega cvetja. To se mi zdi lepo in še veliko bolj uporabno je. Tudi zelišča lepo uspevajo v večjih posodah ali manjših koritih. Pri nas imamo zeliščni vrt, tudi v manjših koritih nam zelišča lepo uspevajo. Za popestritev pa ima vsako zelišče svojo leseno tablico z vgraviranim napisom. Naj vam bo vrt sprostitev in užitek, meni je! Se beremo spet čez en mesec."

Priporočamo