Nataša Bešter v vlogi vrtnarke: Bazilika in paradižnik sta najboljši dvojec

Nataša Bešter v vlogi vrtnarke: Bazilika in paradižnik sta najboljši dvojec (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Lady
29. 7. 2018

To leto je tudi za vrtičkarje nekaj posebnega, saj se vse dogaja veliko prej kot prejšnja leta. Ampak nič hudega, vsaka domača zelenjava pride prav, kadarkoli.

Tako meni tudi naša dežurna Ladyjina vrtnarka Nataša Bešter, ki nas mesečno obvešča o napredku na domačem vrtu in z nasveti omogoča, da tudi vi, bralci, na svojem vrtičku pridelate kaj zdravega in okusnega za pod zob. "Pogled na naš vrt je zaradi ugodnega vremena zdaj najlepši. V rastlinjaku se mešajo rdeča, zelena, rumena in vijoličasta barva, saj paradižniki, bazilika, paprike in jajčevci krasno uspevajo. Sploh doma vzgojene paprike so zelo dragocene, saj je znano, da so kupljene navadno zelo obremenjene s škropljenjem.

zelenjava

Bazilika za boljšo prebavo

Nataša med dišavnicami prisega na baziliko, ki jo v rastlinjaku vedno posadi zraven paradižnika. Sta namreč odlična soseda, saj oba potrebujeta veliko sonca in toplote. Bazilika ima veliko zdravilnih učinkov in z njo lahko začinimo veliko jedi. Dodajamo jo solatam, omakam, testeninam, namazom ... Bazilika spodbuja delovanje želodca in se zato priporoča tudi ljudem s prebavnimi težavami. Sicer pa v ljudski medicini bazilika velja za odlično zdravilo zoper marsikatero nevšečnost in bolezen. Lahko jo sušimo, pri Beštrovih pa jo veliko vložijo v olivno olje Kalamata.

družina Bešter

S svojih gredic je prav tako pobrala tudi krompir, ki je pri njih vedno poseben praznik za njena vnučka. "Pobiranja krompirja se David in Dan zelo veselita in tudi veliko pomagata. Skupaj z dedijem izkopljejo vsak krompir posebej in potem otroka pobirata gomolje, vsak v svojo posodo in vriskata ob vsakem velikem krompirju posebej. Letos je bilo navdušenja veliko, saj so bili med krompirji tudi res veliki primerki. Pri tem opravilu seveda sodelujeta tudi naši dve psički, Hana in Zoya, ki nadzorujeta delo in veselo mahata z repom vse čas pobiranja. David in Dan pobran krompir s svojim traktorjem potem odpeljeta do terase," zabavno opravilo opiše Nataša, ki že pridno kuha in peče mladi krompirček, tistega z rdečim olupkom pa bodo shranili v klet. "Lani je počakal do februarja. Med ljudmi se krešejo mnenja, ali je krompir (razhudnik) zdravo jesti ali ne. To mnenje si mora ustvariti vsak sam, obstaja veliko literature. Ampak jaz prisegam na domač krompirček iz ekoloških gomoljev. Vem, kako in kje je zrasel, v nasprotju z rižem, za katerega ne vemo, od kod je prišel na naše police. Znano pa je, da ima krompir veliko vitamina C in B6, ki ščiti možgane in živčni sistem pred boleznimi, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile. Bogat je s kalijem, manganom in vlakninami ..." Sicer pa so zdaj dnevi, ko vsako jutro naberejo na vrtu čisto vse, kar potrebujejo za kosilo in večerjo, kar je zanjo res neprecenljivo bogastvo. Poleg na začetku omenjenih paprik, jajčevcev in paradižnika je na vrtu obilo tudi bučk in kumar, lepo uspevata cvetača in brokoli ... O tem in zeliščih pa prihodnji mesec.

Nasvet tega meseca

Vrtičkarji naj bodo pozorni, da imajo rastline na vrtovih vse, kar potrebujejo. Treba pa je paziti tudi na zaščito pred škodljivci in boleznimi. Sama zelo pazim, da na vrt nikoli ne nanašam nobene kemije, ampak samo naravne stvari in ekološka sredstva. Na ekološki vrt kaj drugega tudi gre. Če je treba dodati paradižniku naravni kalcij, uporabim  Bio Plantella, ki ima popolnoma naravnega. Z Bio Plantela Vital za paradižnike in tudi vse druge plodovke pa dosežemo zaščito  pred boleznimi, saj krepi celične stene rastlin in tako preprečuje že sam vstop bolezni v rastlino. V škatlici naravnih sredstev Bio Plantella za prvo pomoč rastlinam imamo tudi odlično tekoče gnojilo Bio Plantella Vita, ki poskrbi za ekstremno hitro okrepitev rastlin, ob stresu pri velikih temperaturnih razlikah, toči ...

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: osebni arhiv