Nataša Bešter: Z bučami nad holesterol

Nataša Bešter: Z bučami nad holesterol (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Lady
18. 8. 2018

Mesec je naokrog in znova smo pokukali med gredice naše dežurne Lady vrtnarke Nataše Bešter. Ta pravi, da je avgust mesec, ki vrtičkarje najbolj obdari.

Če je šlo na vrtu vse tako, kot je prav, je kosilo vsak dan lahko drugačno, pa kljub temu z bolj ali manj domačimi dobrotami. Nataša je tako z možem že pobrala hokaido buče, ki jima vsako leto zdržijo do novega leta, če jih prej ne pojejo. Buče vsebujejo veliko betakarotena in lutein, ki skrbi za dober vid, preprečuje nastanek glavkoma ter sive mrene in preprečuje nastanek drugih bolezni oči. Vsebujejo veliko vitamina C in vitamina A. Buče so odlične tudi za vse, ki imate težave s holesterolom, saj številni fitosteroli pomagajo ohranjati zdravo razmerje med dobrim in slabim holesterolom ter skrbijo za nemoteno delovanje jeter. Prav tako so buče pridobile velik sloves odlične podporne terapije pri raku, saj ščitijo pred nevarnimi prostimi radikali, ker vsebujejo res veliko antioksidantov.

Buče prav tako spodbujajo nastajanja srečnega hormona serotonina. Lahko pa zmeljemo tudi bučna semena, ki so bogata z aminokislino triptofan, ki spodbuja tvorbo serotonina, in poleg tega, da skrbi za dobro voljo, pomaga pri hujšanju, saj dokazano zaustavlja željo po prenajedanju. Prav tako vam bo buča v pomoč pri občutkih tesnobe, strahu, nervoze in pri nihanju razpoloženja. Buče so odlične za vse, ki imate težave z zastajanjem vode, z zabuhlostjo in otečenimi nogami, saj vsebujejo veliko kalija, ki pomaga pri odvajanju presežka vode iz telesa, prav tako pa poskrbi za absorpcijo kisika v celice, za normalno porabo sladkorja za energijo, za dobro delovanje nadledvične žleze ter za zdravo absorpcijo beljakovin v mišice. Buče so odlične tudi za naše zobe, kosti in sklepe in so nepogrešljive za naše hormone, sploh za ženske s težavami v menopavzi. "Hokaido buče so seveda zelo uporabne tudi v kulinariki, saj jih lahko kuhamo v juhah, omakah, delamo pire, jih pečemo ali uporabljamo v različnih pitah in zavitkih. Tako da je pri nas res velikokrat na vrsti za kosilo ali večerjo," se pohvali Nataša, ki ji je zaradi obilice dežja dobro obrodil tudi stročji fižol preklar.

Okusen maslenec je najboljši v solati, skupaj z drobnjakom, peteršiljem, česnom, baziliko in portulakom, ki ima veliko omega 3 in ga zato zadnje čase z veseljem nareže na vse solate in tudi v druge jedi. "Letos nam je rastlinjak še posebej dobro služil, saj vrtičkarji brez njega tarnajo, da imajo vsi po vrsti zaradi vlage črne paradižnike. Odlično pa delajo tudi cepljeni paradižniki v loncih pri hiši, pod streho in v zavetju, tako da si prihodnje leto take lonce omislite vsi, ki nimate svojega vrta, imate pa balkon ali teraso," še svetuje Nataša, ki že pridno pripravlja ideje za naslednjič, ko se bo posvetila shranjevanju zelišč in zelenjave za zimo.

Nasvet – ekološke sadike

Res sem presrečna, da mi je to poletje kljub muhastemu vremenu uspelo vzgojiti tako lepo in zdravo zelenjavo. Prijatelji in znanci me sprašujejo za kakšen nasvet. Seveda je potrebno nekaj dela in veselja, drugače ne gre. Pomembne pa so tudi sadike, jaz vedno izberem ekološke. Zelo pomembna je tudi zemlja. Pri nas doma vse leto delamo domač kompost, imamo kar pet lesenih kompostnikov. Če jih nimate, lahko uporabite kvalitetno zemljo BioPlantella in organska hranila ter zaščito pred boleznimi – za plodovke je nadvse koristen Bio Plantella Natur, saj krepi celične stene rastlin in tako preprečuje že sam vstop bolezni v rastline. Tako buče in bučke, jajčevci, paprike, paradižnik, fižol in druga zelenjava v našem domačem sožitju odlično uspevajo. 

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo