Ne boste verjeli, nova predsednica Evropske komisije bo spala kar ob svoji pisarni

Ne boste verjeli, nova predsednica Evropske komisije bo spala kar ob svoji pisarni (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
3. 10. 2019

Ursula von der Leyen namerava po zasedbi položaja predsednice Evropske komisije stanovati kar v 25 kvadratnih metrov veliki sobi tik ob njeni pisarni na sedežu komisije, v palači Berlaymont. Von der Leynova bo tako privarčevala pri izdatkih za svoje varovanje, prav tako pa ji ne bo treba vsak dan v službenem vozilu stati v gneči.

Tako je danes pojasnil njen tiskovni predstavnik. Dejal je, da je prednost takšnega bivanja predvsem v tem, da je sedež komisije vedno močno zavarovan, za varovanje von der Leynove pa tako ne bo potreba odšteti dodatnega denarja, kar bi bilo drugače, če bi se odločila za neko drugo stanovanje v Bruslju.

Poleg tega se bo prihodnja predsednica komisije s tem izognila jutranjemu in večernemu stanju v gneči skupaj z voznikom njenega službenega vozila, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot piše nemški časnik Die Welt, sobo v 13. nadstropju Berlaymonta že preurejajo tako, da bo primerna za bivanje in spanje.

Nekdanja nemška obrambna ministrica bo v skladu z načrti 1. novembra sedla na čelo Evropske komisije. Odhajajoči predsednik komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker, za razliko od naslednice ni želel prenočevati v svoji pisarni, zato je imel v najemu apartma v enem izmed bruseljskih hotelov.

Von der Leynova je sicer že na položajih v nemški vlada med delavniki spala v prostorih ministrstev, ki jih je vodila. Konce tedna je pravilom preživela z družino v kraju Burgdorf-Beinhorn na Spodnjem Saškem.