Ne v dva, ne v tri, ampak v štiri? Iskrena osebna izpoved o poliamoriji!

»V razmerju sem s štirimi osebami ...« (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2016

V uredništvu revije Elle so stopili v kontakt s parom, ki se je za čisto pravo poliamorno razmerje odločil pri nas. Pod psevdonimom sta jim (in oni nato nam) zaupala svojo zgodbo.

Maja, 36, ki je z možem Tonijem preživela že polovico svojega življenja, je povedala: »V razmerju sem s štirimi osebami, le ena od njih pa je moj mož.« In takoj dodala, da je poliamorija okrepila in nadgradila njun zakon. Njun odnos je odprt, čeprav sta postavila tudi svoja pravila, kakršna zanju delujejo in ki jih dosledno upoštevata, a so povsem drugačna od pravil večine zakonskih in zunajzakonskih zvez v naši družbi.

Trenutno ima ob možu torej še tri intimne partnerje: dva moška, katerih ženi sta hkrati v intimni zvezi s Tonijem, in eno žensko, s katero ima razmerje ena na ena.

Maja pripoveduje: »Spoznala sva se v najstniških letih in najprej postala prijatelja. Že pri 19 pa sva kot študenta živela skupaj. Spomnim se, kako je nekega dne nekdo potrkal na vrata najinega študentskega gnezdeca z anketo o spolnih navadah. Bila sva zelo mlada, a ob vprašanju, kaj meniva o monogamiji, sva oba izbrala isti odgovor: »Monogamija je nerealno pričakovanje.« Takrat nisva govorila o tem, čez kakšno leto, ko se je najin odnos še utrdil, pa je Toni nekoč v družbi izjavil, da monogamija ni naravna človekova izbira, da gre za razumsko odločitev posameznika, ki jo naša družba edino sprejema. Ne bi se mogla bolj strinjati z njim, medtem ko je vsa druščina planila po njem, češ kaj blebeta, saj se ne moremo razplojevati vsepovprek. 'Seveda, tako smo najbolj obvladljivi, najbolje pašemo v sistem, red, po dva in dva, kot v šoli,' je rekel mirno, oba sva se zavedala, da je to v Sloveniji spolzko območje, kjer z lahkoto padeš. Potem so prešli na ljubosumje in to, da ne ve, kako bi se odzval, če bi bila jaz s kom drugim, saj še ni bil v situaciji ... In spet sem bila ponosna nanj, ko je rekel, da me noče omejevati in prikrajšati za izkušnjo, ki si jo želim in potrebujem, samo zaradi lastnega ega, saj s tem ne bi hotel živeti, nisem njegova lastnina. Razočaran bi bil le, je odločno razlagal, če bi mu to počela za hrbtom in mu lagala v obraz, kar počnejo tisti, ki pri partnerju ne najdejo razumevanja za uresničitve takšnih želja. Nihče se ni strinjal z njim razen mene. In od takrat je to počasi in tiho vrelo v naju, oba sva se zavedala, da sva se našla enako misleča in čuteča, dokler se ni ponudila priložnost, da poskusimo trojček z njegovo sodelavko."

Preberite si več o Majini zgodbi na Elle.si